Här går mannen till rasistisk attack – mitt på Kalmarbussen

Kalmar Artikeln publicerades
Misshandeln och ofredandet fångades på en mobilfilm som i rättegången mot mannen har gett stöd till vittnenas och åklagarens beskrivning av gärningen.
Foto: Polisen/Skärmavbild
Misshandeln och ofredandet fångades på en mobilfilm som i rättegången mot mannen har gett stöd till vittnenas och åklagarens beskrivning av gärningen.

Helt oprovocerat började en 35-årig man uttala rasistiska glåpord mot en medpassagerare på bussen. Sedan tog han ett strupgrepp och spottade målsägande i ansiktet. Nu döms 35-åringen till tre månaders fängelse och 15 600 kronor i skadestånd för misshandel och ofredande.

Både misshandeln, som orsakade en underhudsblödning på halsen, och spottloskan fångades på film - både av bussens övervakningskamera och av målsägandes mobilkamera.

35-åringen klev på bussen på Norra vägen i Kalmar. När han gick förbi den målsägande mannen och hans vän började 35-åringen skälla som en hund mot dem. I förhör har målsägande berättat att han upplevde beteendet som märkligt, och han och andra på bussen därför började skratta.

Då kom 35-åringen tillbaka, satte sig på sätet bakom och frågade vad de skrattade åt. I samband med detta svor han och uttalade sig nedlåtande mot flyktingar.

Efter att den drabbade mannen gått och sagt till busschauffören tog 35-åringen ett hårt grepp om hans hals och drog honom bakåt. Sedan spottade han honom i ansiktet.

Tingsrätten bedömer att brottet har skett helt oprovocerat och att motivet ”uppenbarligen varit att kränka en person på grund av dennes etniska ursprung”. Därför kan annan påföljd än fängelse inte komma i fråga, anser rätten. Som stöd för detta finns vittnesuppgifter som i sin tur styrks av av de filmklipp som fångat brotten.