Delfinerna har kommit till Kalmar

Kalmar Artikeln publicerades
Delfinerna har dykt upp i Kalmar.
Foto:Jonatan Bergöö
Delfinerna har dykt upp i Kalmar.

Delfinshow i Kalmar hamn. Delfie och Selfie fortsätter sin inslagna väg att besöka kustorterna i Kalmarsund. Nu verkar de vara på väg söder ut.

Nästa vecka är det den stora klimatkonferensen i Paris där man bland annat ska diskutera global uppvärmning. Om någon där skulle berätta om att det finns flasknosdelfinerna i Kalmarsund skulle nog forskare börja prata om domedagen. Att stå i en typisk novembergrå förmiddag och spana efter delfiner är en märklig känsla.

Alla människors favoritdjur brukar ofta förknippas med länder vid betydligt sydligare breddgrader, där det inte regnar på tvären, där man inte måste använda blyertspenna till reporterblocket då bläcket fryser.

Djuren som fyndigt nog är döpta till Selfie och Delfie har snabbt blivit populära och fått sin egen facebookgrupp, med närmare 1 300 medlemmar. Medlemmar som följt parets resa i Kalmarsund, tipsat var de varit, skickat in bilder på hoppande och tillsynes välmående djur.

– Men titta, den stackarn har trasslat in sig i en platspåse, sa en åskådare som var tidigt på plats.

Lite senare frigjordes plastpåse och den låg och guppade vid ytan. Någon minut senare syntes den på ryggfenan igen. I brist på annat fungerade tydligen skräpet som en leksak.

Kommunanställda som har sitt kontor på Riskvarnen var snabbt ute. Allt eftersom twitterflöden, facebookuppdateringar och instagramfoton började rassla med delfinbilder så fylldes elevatorkajen med intresserade som unisont gav ifrån sig ett litet ohhhh, så fort ytan klövs av en ryggfena.

Den stora frågan är naturligtvis varför? Barometern har tidigare berättat att det är ovanligt men inte unikt att flasknosdelfiner simmar i Östersjön. Att de klarar kylan väl men knappast ett isigt hav. Deras irrfärd beror förmodligen på god tillgång av föda.

Och föda finns det gott om i Kalmar hamn. Den stora snackis bland forskarna på Linnéuniversitetet är just den stora tillgång på årsgammal löja, om i sin tur lockat in stora abborrar som borde passa en delfin.

Nedan: Jonny Ralph Rathjen har filmat delfinerna när de leker i Kalmarvattnet.

Så sent som i helgen sågs delfinerna i Timmernabben. De hade då börjat röra sig söderut efter att de tidigare setts i bland annat Västerviks skärgård.

Delfinerna tros komma från områden i Nordsjön och har hamnat i Kalmarsund när de följt efter stora inflöden av makrill och sill.

Har du fångat delfinerna på bild? Hjälp gärna till att bygga ut vårt bildspel genom att skicka bilderna till webb@barometern.se.

LÄS MER:

Delfinbesök blir utställning

Delfindrottningen i Patamalm tar emot

TV: Inte aktuellt att rädda delfiner

Anders Blank: "Naturupplevelser kan inte bli större än så här"

TV: Se delfinerna leka utanför Pataholm