”Alla kan göra något för de nyanlända och asylsökande”

Kalmar Artikeln publicerades
Cecilia Brunnström och Nils Bacos vill med tjänsten Anställ privat underlätta för privatpersoner att anställa asylsökande och nyanlända.
Foto:Mats Holmertz
Cecilia Brunnström och Nils Bacos vill med tjänsten Anställ privat underlätta för privatpersoner att anställa asylsökande och nyanlända.

Asylsökande och nyanlända behöver en väg in i svenska samhället. Ett jobb är ofta den bästa vägen – och nu ges möjlighet för privatpersoner att anställa utan papperskrångel.

Skåneparet Nils Bacos och Cecilia Brunnström har under ett år jobbat med att ta fram ett webbaserat verktyg för att underlätta processen att privatanställa.

– Det pratas om de enkla jobben, men det blir sällan riktiga jobb utan mest praktik. Behoven finns av enkla jobb nära hemmet och om man kan göra det på ett säkert och riktigt sätt kan det leda till en win-win-situation för både arbetstagare och arbetsgivare, säger Cecilia Brunnström som själv sysslat med biståndsarbete under många år.

Cecilia Brunnström och Nils Bacos fick idén när de själva ville anställa en asylsökande för hushållsnära tjänster förra året och upptäckte då vilket krångel det är med den administrativa processen.

– Vi märkte sedan att våra grannar också ville anställa en asylsökande – men det klarade inte av pappersarbetet. Därför bestämde vi oss för att satsa på att ta fram ett verktyg som underlättar för privatpersoner att anställa utan att själv driva företag, berättar Nils Bacos.

I dag har den asylsökande mannen som fick timjobb hos paret Bacos/Brunnström fått fast jobb i Sverige – även om han fortfarande är asylsökande.

– Han har snabbt lärt sig språket och fått en inblick i hur vårt land fungerar. Det är en väldigt bra väg in i samhället för en stor grupp människor som ofta är fast i systemet och långt utanför verkligen, säger Nils Bacos.

Cecilia Brunnström och Nils Bacos reser nu runt i södra Sverige och försöker marknadsföra tjänsten Anställ privat för kommuner, landsting och länsstyrelser. Nyligen besökte man Mörbylånga och Kalmar.

– De flesta gör vågen när vi kommer, men därifrån till att privatpersoner faktiskt tar steget fullt ut och anställer en asylsökande eller nyanländ är det en lång väg. Men vi ser att potentialen är enorm.

Är det ingen risk att en del kan utnyttja situationen och betala extremt låga löner?

– Den risken finns alltid och vi kan bara rekommendera de lägstalöner som respektive yrke har. Har man dessutom bemödat sig att registrera siig hos oss är man knappast intresserad av att inte betala avtalsenliga löner.

Vad hoppas ni kunna åstadkomma?

– Alla kan göra något för de nyanlända och asylsökande. Vi hoppas att så många som möjligt ser möjligheten att kunna anställa någon och slippa papperskrånglet – alla vinner på det, säger Cecilia Brunnström.

Fakra

Anställ privat

Anstallprivat.se är ett verktyg för privatpersoner att på laglig väg anställa en nyanländ eller en asylsökande och hjälpa till med pappersadministrationen.

Sajten rapporterar till myndigheter, skriver ut avtal, lönebesked, uppgifter om arbetsgivaravgift och förenklad afrbetsgivardseklaration.

Tjänsten kostar 100 kronor per anställd för 30 dagar.

Visa mer...