Annons

Dålig sömn kan skyllas på fullmånen

Nej, det är inte inbillning eller skrock att fullmånen påverkar vårt nattliv. Forskare har nu för första gången visat att sömnen försämras när månen är full.
Nyheter • Publicerad 25 juli 2013
Foto: Dave Martin

Många klagar på att de snurrar runt i sängen, oförmögna att komma till ro de nätter fullmånen lyser. Ett schweiziskt forskarlag, under ledning av professor Christian Cajochen vid universitetet i Basel, kom av en händelse att tänka på detta på en bar en kväll när det var fullmåne och bestämde sig för att undersöka data från en tidigare sömnstudie. När de jämförde resultaten mot måncykeln kunde de slå fast att det fanns belägg för klagomålen. Det banbrytande resultatet redovisas i tidskriften Current Biology.

De 33 försökspersonerna – fullt friska i olika åldrar – hade fått krypa till sängs i laboratoriemiljö och hade alltså inte nåtts av eventuellt månljus. Mätningarna gjordes under en längre tid och under månens alla faser.

Annons

Det visade sig att runt fullmåne tog det försökspersonerna fem minuter längre att somna in och de sov totalt 20 minuter mindre. Även sömnens kvalitet påverkades: Den hjärnaktivitet som är kopplad till djupsömn sjönk med 30 procent. Dessutom sjönk halten av sömnhormonet melatonin.

Resultaten överraskar professor Torbjörn Åkerstedt, föreståndare för Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och Karolinska institutet:

– Många har ju hävdat att de sover sämre när det är fullmåne och jag och andra har sagt att det är skitsnack. Men så är det inte, uppenbarligen. Det är kul och banbrytande.

Åkerstedt konstaterar samtidigt att effekterna är ganska måttliga.

– Sömnförlusten är inte värre än vad den kan bli när man är lite stressad.

Den stora frågan är varför människan påverkas av fullmånen. De schweiziska forskarna tänker sig att människan har en cirkalunar klocka, en biologisk rytm som följer den synodiska månaden – från fullmåne till fullmåne. Denna månstyrda klocka tickar i många havslevande organismer och styr deras fortplantning.

– Människan kommer ju från havet så det är fullt möjligt att det är en kvarleva av den tiden. Annars kan det ju knappast finnas någon överlevnadsvärde hos människan sedan hon gick upp på land, säger Torbjörn Åkerstedt.

Solen ger oss fullmåne

Månen är jordens enda naturliga satellit. Dess radie är cirka en fjärdedel av jordens och dess yta är ungefär lika stor som världsdelen Afrikas.

På den fjortonde dagen i månens omloppsbana runt jorden befinner den sig 180 grader från den osynliga linjen mellan solen och jorden. Därmed är den fullt upplyst av solens strålar och vi ser en fullmåne.

Ett månvarv, från fullmåne till fullmåne, tar 29,5 dygn.

Månskenet har i folktron betraktats som riskabelt och det ansågs olämpligt att till exempel sova i månsken. Månskenet har också sagt kunna vålla galenskap.

Källor: NE, Naturhistoriska riksmuseet (TT)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons