Annons
Insändare

Lunchsamtal med kyckling på tallriken

På en finare lunchrestaurang sitter ett sällskap, inväntar dagens rätt och diskuterar sitt gemensamma bekymmer: Misstankar om brott mot djurskyddslagen.
Publicerad 18 april 2019
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Och senare följt av negativ publicitet på grund av att kycklingar kan ha skållats levande vid företagets sydsvenska slakteri. De som råkar sitta i närheten kan inte undgå att höra bland annat följande: Det var nog dumt ändå att inte släppa in det TV-team som ville filma inne på slakteriet, för nu blir de misstänksamma och arga ännu mer misstänksamma och arga. Folk kanske rentav slutar äta kyckling. Det finns ”massor av forskning” som visar att det är helt OK med stordrift och att skålla kycklingarna.

På Djurens rätt har de 35 anställda som bara jobbar med att jaga slakterier. Chefen, det vill säga högsta hönset, på sagda kycklingslakteri har en ”ekologisk svärdotter” som vägrar dricka vanlig mjölk. Även om det nu var några få stackars kycklingar som råkade illa ut så vet ju alla att det är mycket värre i andra länder än i Sverige. Och så vidare. Därefter lite prat om hur mediehanteringen skötts eller skulle ha skötts, och så kommer maten på bordet och det blir barmhärtigt tyst en liten stund. Tills vi får veta att de där kycklingarna, vars röda skinn avslöjade att de levde när de skållades, kanske inte alls var medvetslösa.

Annons

Länsstyrelsens utredning har inte riktigt kunnat klarlägga detta. Men enligt lunchsällskapet orkade de här kycklingarna i varje fall hålla huvudet ovanför ytan på det strömförande vattenbad som skulle bedöva dem. För oss som sitter runt omkring låter det solklart att djuren förmodligen var vid medvetande. Men vad vet vi. Det är varken presskonferens eller rättegång, utan lunchtid. På just en lite finare restaurang i en idyllisk sydsvensk stad. Så vad åt dom då? Jodå, dagens rätt var kycklingfilé.

Molekyl

Annons
Annons
Annons
Annons