Hackade företagsmejl - tog kontakt med kunder

MÖRLUNDA Artikeln publicerades

Bedragarna hackade sig in i det Mörlundabaserade företagets datorsystem, skickade mejl från företagets mejlkonto och försökte lura kunderna att föra över pengar till bedragarnas konto. Polisen råder nu företagare att inte sköta sina betalningar via mejl.

Det är via en server i Nigeria som bedragarna hackat sig in i datorsystemet och fått tillgång till företagets mejlkonto.

– Den här typen av bedrägerier ser vi allt oftare. Hackarna läser företagsledningens mejl. Ser hur de arbetar. Sedan skickar de mejl med falska uppgifter till kunderna, säger Robert Loeffel, presstalesperson på polisen.

I mejlen till kunderna ska bedragarna ha uppgett att företaget bytt inbetalningskonto, och därigenom lurat kunder att föra över pengar till bedragarna.

Mejlen är snarlika de som företaget själva skickat och därför kan det vara svårt att se vilka som är falska och vilka som inte är det. Polisen råder företagare att ha noga koll på sina mejl.

– Egentligen bör man inte göra några betalningar alls via mejl, utan sköta alla betalningsuppmaningar muntligt, säger Robert Loeffel.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.