Rekordvalet gör centern till största parti

Hultsfred Artikeln publicerades
Jubel på Centerpartiets valvaka på Hotell Hulingen. Partiet gjorde sitt bästa val någonsin.
Foto: Privat
Jubel på Centerpartiets valvaka på Hotell Hulingen. Partiet gjorde sitt bästa val någonsin.

Kommunalrådet Lars Rosander (C) får behålla jobbet även de kommande fyra åren. Centerpartiet gjorde ett rekordval och är största parti för första gången sedan kommunsammanslagning 1971.

När de första valdistrikten var räknade hade Centerpartiet flera röster än Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillsammans, vilket dock jämnade ut sig något allteftersom distrikten rullade in. Men ju längre natten led desto säkrare grundlades den stora valsegern.

Till slut hade man ökat med nio procent och fick 33,8 procent av rösterna.

– Det känns jättebra och jag vill tacka alla i partiet som har gjort ett fantastiskt arbete, säger Lars Rosander. Jag är både tacksam och ödmjuk över att vi får nytt förtroende att leda kommunen i fyra år till.

– Det ser ju också väldigt bra ut för de flesta majoritetspartierna, även om Liberalerna och Miljöpartiet inte får några fullmäktigeplatser.

Lars Rosander tror att Centerpartets metodiska arbete har grundlagt valsegern.

– Vi har inte gjort några häftiga utspel, utan jobbat på steg för steg med invånarnas bästa för ögonen. Jag tror att väljarna bedömt oss utifrån vad vi har åstadkommit de här åtta åren och gillat detta.

För första gången sedan kommunsammanslagningen 1971 är nu också Centerpartiet kommunens största parti. Socialdemokraterna har tidigare stoltserat på den platsen efter alla val.

– Jag är faktiskt överraskad över att vi gjorde ett så fantastiskt val. Ett eller två mandat till hade jag kanske hoppats på.

I Virserum fick Centerpartiet över 50 procent av rösterna men även i Målilla gick man frampå ett sätt som aldrig tidigare.

– Vi ökade i alla distrikt och vissa siffror gör mig faktiskt mållös.

Valresultatet innebär också att Allianspartierna får egen majoritet och Sverigedemokraterna förlorar sin vågmästarroll.

Vi har förgäves sökt Socialdemokraternas listetta Tomas Söreling för en kommentar med anledning av att hans parti gick back med 8,4 procent.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.