Misstänkt hängde ut polis på Facebook

Högsby Artikeln publicerades
36-åringen lade ut en länk till en Barometern-artikel gällande en händelse där han blev jagad av polisen. Samtidigt länkade han upp polisens namn och adress samt texten: ”Lilla jävla HORAN xx”.
Foto: Polisen
36-åringen lade ut en länk till en Barometern-artikel gällande en händelse där han blev jagad av polisen. Samtidigt länkade han upp polisens namn och adress samt texten: ”Lilla jävla HORAN xx”.

36-åringen lade ut bild av en polis på Facebook och skrev ”Horjäveln som nästan fick mig”. Nu åtalas mannen bland annat misstänkt för förgripelse mot tjänsteman.

Mannen, som är från Högsby kommun, har ett digert kriminellt förflutet och åtalas på en rad punkter.

Eftersom mannen ofta rör sig utanför lagen har han kommit i kontakt med polis ett flertal gånger. Han säger att han har blivit förföljd och misshandlad av polisen och därför riktat ilskan mot en speciell polis.

Den 8 september lade mannen ut ett flertal saker på sin offentliga Facebook-sida om polisen. Vid ett tillfälle skrev han ”Horjäveln som nästan fick mig” och bifogade polisens privata Facebook-profil med hennes bröllopsbild, namn och adress.

Mannen delade en länk från Barometern.se med en artikel om att han jagades av polis och skrev: ”Lilla jävla HORAN xx”.

Han lade även upp en video som skulle föreställa uppvärmning av kemikalier med texten: ”Ha Kemdräkt på nästa gång horungar. Det är inte olagligt att inneha så länge man inte blandar ihop ämnena. En bieffekt är att det frigörs extremt toxisk klorgas vilken användes i ww 1”.

Mannen erkänner att han lagt ut inläggen på Facebook. Däremot säger han att det är offentliga handlingar och att det inte var menat som ett hot, då hade han beställt en kista. Han gjorde det för att varna andra för polisen.

Åklagaren menar att 36-åringen gjort detta för att hämnas att polisen var inblandad i ett ärende som ledde till åtal mot mannen. Enligt det nya åtalet har inläggen medfört lidande, skada och olägenhet för polisen. Mannen åtalas för förgripelse mot tjänsteman.

Natten till den 1 oktober försökte 36-åringen smita från polisen i sin bil. Han körde i 120 kilometer i timmen inne i centrala Nybro, körde på fel sida av vägen och refuger.

Polisjakten fortsatte på vägar utanför Nybro och i Kalmar kommun där mannen ska ha kommit upp i hastigheter mot 200 kilometer i timmen innan han stoppades efter att polisen placerat ut en spikmatta.

I 36-åringens hem hittade polisen ett hemmabyggt gevär, vapendelar, ammunition, tändhattar och tre elsprängpatroner, som är en explosiv vara.

I 36-åringens hem hittade polisen bland annat ett hemmabyggt hagelgevär.
Foto: Polisen
I 36-åringens hem hittade polisen bland annat ett hemmabyggt hagelgevär.

I hemmet fanns även en destillationsapparat för att tillverka sprit.

Mannen åtalas för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, brott mot vapenlagen, brott mot alkohollagen, grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, brott mot knivlagen, vapenbrott och ringa narkotikabrott.

I september åtalades mannen misstänkt bland annat för att ha kastat molotovcocktails och fotanglar framför en polisbil, samt för en stöld vid räddningstjänsten i Högsby.