Husfabrik skapar nya jobb i Ruda

Ruda Artikeln publicerades
Foto:Karin Lagerström

Anebyhusgruppen blåser liv i Spaljistens gamla lokaler i Ruda när man utökar och flyttar en del av verksamheten dit. Flytten innebär 10–15 nya arbetstillfällen på orten.

För fem år sedan lade Spaljisten ned verksamheten i Ruda och sedan dess har lokalerna stått tomma. Men nu är husföretaget Anebyhusgruppen på väg att flytta in i lokalerna.

Spaljisten ingår i samma koncern som Anebyhusgruppen och eftersom man börjat bli trångbodda i Åseda såg företagsledningen det som en bra möjlighet att kunna använda lokalerna i Ruda.

– Vi expanderar, verksamheten går som tåget, säger Kristian Ljungqvist, produktionschef på Anebyhusgruppen.

På torsdagen var han på plats i Ruda för att se hur arbetet fortskrider. Han räknar med att man ska kunna flytta in under hösten.

Just nu håller man på att röja i lokalerna, bland annat ska de gamla oljepannorna bytas ut mot bergvärme. De ska även fräschas upp med ny färg och golvet ska ses över.

– Allt som behövs finns här som personalrum och kontor, säger Kristian Ljungqvist och visar runt i de öde fabrikslokalerna som snart ska fyllas av liv.

Mellan tio och 15 arbetstillfällen kommer att skapas i Ruda i och med flytten. Somliga som i dag arbetar i Åseda men har närmare till Ruda kan komma att flytta med, vilket i så fall innebär att det blir en lucka i Åseda i stället.

Anebyhusgruppen har idag två fabriker, en i Åseda och en i Klöverfors, där man främst tillverkar standardiserade BoKlok-hus och därtill en del legotillverkning. Det är ännu inte klart exakt vad som ska tillverkas i Ruda men Kristian Ljungqvist räknar med att hela ytan på 5 000 kvadratmeter kommer att användas.

– Det här är positivt för lilla Ruda och för Högsby kommun, säger Kristian Ljungqvist .

Fabrikslokalerna har tidigare varit till salu men försäljningsprocessen har nu avbrutits.

– Vi kommer att rulla i gång verksamheten under hösten men dra i gång ordentligt under våren, säger Kristian Ljungqvist.

Fakta

Anebyhusgruppen

Företaget har huvudkontor i Åseda men finns representerat med kontor på 20 orter i Sverige.

Under 2015 omsatte företaget 308 miljoner kronor och vinsten blev 19 miljoner kronor.

Anebyhusgruppen har 99 anställda.

Visa mer...