En skeppsmäklares memoarer

Högsby Artikeln publicerades

Jöran Olsson, snart 83, är Högsbybon som nog har fått se mer än de allra flesta. Nu har han skrivit en bok om sitt liv som skeppsmäklare.

Obotligt rotlös är titeln på boken som pseudonymen Olle Wilson nu ger ut på ett print-on-demand-förlag. I boken får vi följa den unge Stockholmskisens väg ut i världen. Och det är inte vilka länder som helst som Jöran Olsson har besökt.
– Jag har bott i Libyen, Bahrain, Seychellerna och en hel del andra länder, säger Jöran Olsson, som nu har varvat ner i en lägenhet på Storgatan i Högsby.
Till Högsby kom han mest av en slump för 13 år sedan. Tillbaka i Sverige och Stockholm ville han ha en lugnare tillflyktsort och då gärna ett hus vid vattnet utan att det kostade en förmögenhet. Efter kontakt med mäklare fick han tips om ett hus i Högsby med bästa åläge, och priset var, sett med Stockholmsögon, inget att diskutera.
– Så det var slumpen som gjorde att jag hamnade här, men för några år sedan tyckte jag att det blev för mycket med trädgård och annat så en lägenhet passar bättre nu när man börjar bli gammal, säger Jöran Olsson.
Men tillbaka till memoarerna och boken om det händelserika livet.
Karriären som skeppsmäklare och vd för fler företag inom sjöfartsbranschen inleddes som vanlig sjöman en decemberdag 1949. Till de första uppgifterna hörde att bemanna köket där han fick skala potatis i en vecka.
Väl hemma på land igen fick han med hjälp av arbetsförmedlingen ett assistentjobb på en skeppsmäklarfirma i huvudstaden. Det ena ledde till det andra och snart hade han som nygift småbarnsfar fått ett jobb i Kuwait.
– Det är lite speciellt att jobba i de här länderna, men man får komma ihåg att man är gäst, säger Jöran Olsson, som sedan även tillbringade mycket tid i Saudiarabien och flera av de andra staterna runt persiska viken.
I Libyen arbetade han när Muammar Gadaffi tog makten 1969.
– Där blev det besvärligt och jag fick hjälp av greven Per Adolf von Rosen, säger Jöran Olsson, som plötsligt blev ställd på bar backe när hans företag stängde kontoret i Libyen.
Ombedd att nämna vad som var toppen respektive botten under den långa perioden utomlands är det just Libyen som kommer upp i minnet som en negativ erfarenhet. Till det bästa hör åren i Bahrain.
Utöver gången i Libyen har Jöran Olsson varit arbetslös ytterligare en gång. Annars har yrkeslivet kantats av olika framgångar i världen.
– Att vara arbetslös var inte särskilt intressant. Första gången klarade jag livhanken genom att spela biljard med grönsakshandlare i Uppsala. Det var innan jag fick jobbet som ledde mig till Kuwait.
Hemma i Högsby finns det en lust att göra något nytt.
– Ja, jag vill gärna hitta på något nytt. Lite rastlös är jag fortfarande. Boken jag har skrivit är väl ett sätt att berätta för barn och barnbarn om vad jag gjort, men det är klart att det är roligt om den når ut till fler också.
Boken finns nu på biblioteket i Högsby och kan köpas via förlaget Nomen.