Årets första naturvårdsbränning sker i Allgunnen

Allgunnen Artikeln publicerades
Snart brinner det i Allgunnen igen.
Snart brinner det i Allgunnen igen.

Nu tillåter vädret och räddningstjänsten årets första naturvårdsbränning. I dag tisdag är det dags.

Bränningarna genomförs för att ge bättre förutsättningar för de växter och djur som behöver en brand för att överleva. Det är ett litet område – 0,7 hektar – i naturreservatet Allgunnen som ska brännas tisdagen den 15 maj, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

”Länsstyrelsernas naturvårdsbränningar är noga planerade och sker i områden som dels har naturliga gränser av till exempel en sjö, dels har skapade gränser för att säkerställa att branden inte sprider sig”, skriver Anna Lindberg, länsstyrelsens naturkommunikatör.

Vädret är avgörande för när bränningarna kan ske och att de kan göras säkert. Därför går de inte att planera långt i förväg. Att marken bränns är däremot inget nytt.

”Det har brunnit i våra skogar sedan urminnes tider och de arter som lever där är anpassade till detta.” ”Genom att genomföra kontrollerade naturvårdsbränningar hjälper vi de arter som annars skulle försvinna”, förklarar Anna Lindberg.

Vid bränningarna kan röken synas på långt håll och många gånger doftar det av röklukt även i angränsande län.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.