Fredrik Nygren

E-böcker hotas, Samsung Galaxy S III, Telia i foliehatt

Fredrik Nygren Artikeln publicerades

Vår tillgång på e-böcker via biblioteken är hotad. Orsaken är att Förläggareföreningen och Svenska Biblioteksföreningen inte kan komma överens om betalningsmodellen för utlåning av e-böcker. Avtal saknas och samtalet mellan parterna har brutit ihop, rapporterar DN.se.

20 kronor per utlånad e-bok. Så mycket har biblioteken hittills betalat. Det är lätt att förstå att den betalningsmodellen tömmer bibliotekens budget snabbt. Därför har många kommuner begränsat bibliotekens utlåning till ett bestämt antal böcker per kommuninvånare.

Förläggareföreningen vill ha en licensmodell där biblioteken betalar för varje enskild e-bokstitel. I mina öron låter det ungefär som att flytta tiden tillbaka när internetoperatörerna tog betalt för varje uppkopplad minut på internet.

???

Det talas om "iPhone-dödaren" titt som tätt när konkurrerande mobiltillverkare släpper nya modeller. Tyvärr finns det ingen quickfix för den som önskar se iPhone död. Jag vågar påstå att inte ens nya Samsung Galaxy S III, som lanserades i veckan, på egen hand lär bli iPhonens baneman. Visserligen verkar det vara en klart intressant mobil med hela 4,8 tum stor pekskärm. Dessutom smart funktionalitet som analyserar användarens ögonrörelser och utifrån det startar telefonen eller sätter den i väntläge.

Coolt, men iPhone-dödare?

Nej, inte den här gången heller.

???

I det här fallet är jag lite sen på bollen.

Kanal 5 släppte nyligen en ny iPad-app.

???

Så har Telia bestämt sig. Lagom till sommaren ger sig bolaget ut på tunn is när de börjar att ta extra betalt för mobil IP-telefoni. Att ringa via Skype, Viber eller motsvarande genom dataförbindelsen, som du redan betalar för i ditt mobilabonnemang, kommer att belastas med en extra avgift.

Det är så bakvänt med teknikens utveckling att jag knappt finner ord. Inte kunde jag tro att foliehattarna på Telia var så djupt fodrade. Vad är nästa steg? Extra avgift för den som vill lyssna på musik, se på tv eller kanske skicka ett mejl?

???