Vietnamesiska vårrullar
Tidsåtgång: ca 75 minuter
2 morötter
0,5 gurka
125 g salladslök (motsvarar ca 6-8 st)
Ca 180 g böngroddar
2 avokado
1 kruka färsk koriander
1 kruka färsk mynta
50 g glasnudlar (ca 0,5 pkt)
1 pkt runda risark till vårrullar (134 g)
Dipsås med soja:
1 dl japansk soja
2 msk risvinäger
1 tsk socker
0,5 msk finriven ingefära
1 pressad/riven liten vitlöksklyfta
1 msk sesamolja
0,5 lime – rivet skal
Dippsås med jordnötter:
0,75 dl jordnötssmör
1 msk japansk soja
1 msk sesamolja
0,5 msk strösocker
0,5 lime, pressad saft
1 tsk finriven ingefära
1 dl vatten
Börja med att göra dipsåserna och låt dem stå i rumstemperatur medan du förbereder vårrullarna. Till sojasåsen rörs alla ingredienserna samman i en skål, och till jordnötssåsen är det enklast att köra alla ingredienserna tillsammans i en mixer för att få den helt slät.
Till vårrullarna: Skölj och strimla morötter och gurka i tunna, fina strimlor. Skär bort den vattniga mittendelen på gurkan om så önskas.
Skölj och strimla salladslöken, skär ner till den vita delen börjar.
Skala och skär avokadon i mindre bitar.
Plocka bladen av myntan och koriandern, men spara några blad till garnering. Lägg fram böngroddarna, och se till att du har alla ingredienser du förberett lätt tillgängligt.
Koka glasnudlarna enligt paketets anvisningar, klipp dem i mindre bitar och lägg i en skål.
Fukta en kökshandduk och lägg på diskbänken. Fyll en stekpanna med uppkokt, något avsvalnat vatten och doppa de runda rispappren däri i cirka 15 sekunder, enligt paketets anvisningar.
Lägg över rispappret på den fuktiga handduken och lägg önskad mängd fyllning på pappret, lite närmre dig än på mitten av pappret. Rulla ett varv, vik in ändbitarna, och rulla ihop vårrullen. Lägg över på serveringsfat.
Servera risnudlarna direkt efter de är klara, ihop med de två dipsåserna.
TIPS! Jordnötsdippen är jättegod att servera som sås till grillad sallad på sommarens grillfester. Gör då dubbelt upp av receptet.