Feature

Lils strösselkakor

Feature Artikeln publicerades
Strösselkakor med en touch av salt.
Foto: Olof Elm
Strösselkakor med en touch av salt.

Cirka 30 stycken. Det här receptet fick jag av min rara granne Lil för några år sedan, och det har redan etablerat sig som en favorit på många barnkalas och fikabord. Saltet i dem gör dem extra goda. Tillagningstid: 15 minuter + ugnstid.

100 g rumsvarmt smör

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 äggula

2,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

färgglatt strössel till garnering

Rör smör mjukt ihop med socker och vaniljsocker.

Rör ner äggulan.

Blanda mjöl, bakpulver och salt för sig, och knåda sedan ihop en deg av alltihop.

Rulla degen till två lika långa rullar, ca 3 cm tjocka i diameter. Lägg rullarna i plastfolie och ställ i kylen en timme.

Sätt sedan ugnen på 175C, och dela varje rulle i 15 skivor.

Lägg 15 skivor var på två plåtar med bakplåtspapper, platta till skivorna lite och tryck fast lite strössel på varje kaka.

Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min. De ska knappt få färg.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.