Feature

”Jag har odlat ända sedan jag var liten”

Feature Artikeln publicerades
Linda Högsander-Lindqvist, Hem & trädgårdspanelen.
Foto: Curt-Robert Lindqvist
Linda Högsander-Lindqvist, Hem & trädgårdspanelen.

Hem & trädgårdspanelen

Linda Högsander-Lindqvist

Ålder: 45 år

Bor: I Rotvik, Oskarshamn.

Familj: Min man Curt-Robert Lindqvist och mina tre barn Vincent snart 15år, Hjalmar 12 år och Hillevi som snart blir nio.

Gör: Jag är trädgårdsingenjör med en lärarutbildning i botten. Just nu har jag mitt trädgårdsföretag lite vilande men tar uppdrag vid sidan av jobbet som lärare.

Hur stort är ditt intresse för hem och trädgård?

– Jag har alltid haft ett intresse att göra det vackert runtomkring mig. För mig är det väldigt viktigt. Jag har odlat ända sedan jag var liten, men det stora passionerade trädgårdsintresset satte fart i samband med mitt första barns födelse och första egna trädgården. Då bestämde jag mig för att utbilda mig i Alnarp i Skåne och jobba professionellt med växter och gestaltning.

Vad gillar du bäst att pyssla med?

– I min egna trädgård är det perennplanteringar och rabattkomposition jag tycker är det roligaste. Jag gillar också att så egna plantor och att ta sticklingar och föröka. Då har man sitt eget material och det finns alltid plantor att komplettera med om något går bort. Sedan har jag turen att ha en man som gillar att bygga t e x pergolor m m. När man är två som gillar trädgård blir det också mycket roligare med olika projekt. Vi har byggt upp trädgården i olika rum och har damm med koikarpar, en köksträdgård med växthus, ett woodland, valnötsträd, tulpanträd, japanska körsbärsträd och pergolor med vin.

Var hittar du inspiration till det du gör?

– Min inspiration har jag fått mycket ifrån det stora trädgårdslandet England och resor därifrån. En annan inspirationskälla är Piet Oudolf en holländsk trädgårdsarkitekt som använder mycket gräs och gör naturlika planteringar. Att vara ute i naturen är faktiskt också en inspiration, där finns inget tillrättalagt. En hitta en balans mellan det tuktade och det förvildade och naturlika i en trädgård tycker jag är charmigt. Det är nog därför jag är så svag för den engelska Cottage-Garden stilen.

Här hittar du de andra nya tyckarna i Bonus Weekends Hem- och trädgårdspanel: