Feature

En småländsk pulsåder som erbjuder upplevelser

Kalmar län Artikeln publicerades

Emån är den uråldriga pulsådern som från det småländska höglandet slingrar sig genom Kalmar län och ut i Kalmarsund. Den är ett vatten som bär på historia och berättelser - men också bjuder på aktiviteter och upplevelser för den som är sugen på att turista i naturen.

En gammal sägen vill hävda att Emån fått sitt namn efter en prinsessa, Emma, som väntade vid vattenbrynet på sin älskade men lockades ner i vattnet av Näcken och drunknade. Sedan dess har myterna om Emåns naturväsen hållits levande, vattnet har omgetts av en viss lockande mystik.

Från källan i Storesjön i Nässjö kommun letar sig vattendraget ner till Kalmar län och rinner genom fyra kommuner: Hultsfred, Högsby, Mönsterås och Oskarshamn i en 22 mil lång färd.

Och vattnet nyttjas förstås.

LÄS MER: Förra sommaren publicerade vi ett stort reportage om Emån:

Flera kommuner tar sitt dricksvatten från Emån, industrier använder det som processvatten, småskaliga vattenkraftverk hämtar energi ur flödet - och yrkesodlare använder det för att bevattna grödorna.

Och så finns turistnäringen.

Sportfiskaren Anders Lundström rör sig i välkända vatten när han jagar ädelfisk i forsarna kring Fliseryd.
Foto: Mikael Eklund
Sportfiskaren Anders Lundström rör sig i välkända vatten när han jagar ädelfisk i forsarna kring Fliseryd.

Utmed Emåns flöde och dess frodiga natur finns det naturkännare som erbjuder guidningar och naturupplevelser från kanot, och i Fliseryd i Mönsterås kommun har sportfiskare haft ett mindre eldorado i årtionden. Möjligheten att få kroka en lax eller havsöring i strömmarna kring Jungnerholmarna är ofta en oemotståndlig lockelse för den som finner njutning i att kliva i vadarbyxorna och fiska med flugspö i de kraftfulla strömmarna.

Ett sätt att komma i närkontakt med Emån och dess natur är att hyra en kanot.
Ett sätt att komma i närkontakt med Emån och dess natur är att hyra en kanot.

Emån är Smålands viktigaste vattendrag även om den i jämförelse med de stora älvarna i norra Sverige är den ändå liten. Å andra sidan räknas den som en av Sveriges artrikaste vatten med över 30 fiskarter. Malen är en av dessa. Just malen beräknas kunna bli cirka 80 år gammal. I Sverige bedöms arten vara hotad och är därför fridlyst sedan 1994.

Nära Ryningen kan djuren beta intill Emåns stränder.
Nära Ryningen kan djuren beta intill Emåns stränder.

Emån bedöms av länsstyrelsen och Emåförbundet som en enorm resurs med potential att nyttjas mer än i dag - framför allt när det gäller just turism och naturupplevelser.

När tidningen träffade länsstyrelsens vattenhandläggare Henrik Karlsson för ett längre reportage om Emån förra året sa han: ”Det är ingen slump att samhällen byggdes upp kring Emån en gång i tiden. Ur vattnet hämtades kraft, och runtomkring var marken bra att odla på. Så är det fortfarande. I det perspektivet är Emån ännu en enormt stor resurs, och kommer att fortsätta vara det”.

Fakta

Att göra kring Emån

Turistbyråerna i Hultsfred, Högsby, Mönsterås och Oskarshamn har närmare information om natur- och fisketurism kring Emån.

Sportfiskare kan kontakta Ems herrgård på emsherrgard.se, Fliseryds sportfiskeklubb på fsfk.nu, Emsfors sportfiskeklubb på fiskekort.se/emsforssfk, Grönskogs gård på gronskogsgard.com eller Sportfiskeklubben Kroken i Hultsfred på sfk-kroken.nu.

Kanotuthyrning erbjuds av Emåturism i Lixhult på ematurism.se och Småländska jakt- och fiskeupplevelser i Mörlunda på smalandsupplevelser.se.

Vandrare kan exempelvis söka sig till den åtta mil långa Mönsteråsleden som delvis följer Emåns stränder.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.