Annons

En småländsk pulsåder som erbjuder upplevelser

Emån är den uråldriga pulsådern som från det småländska höglandet slingrar sig genom Kalmar län och ut i Kalmarsund. Den är ett vatten som bär på historia och berättelser - men också bjuder på aktiviteter och upplevelser för den som är sugen på att turista i naturen.
Kalmar län • Publicerad 14 juni 2019 • Uppdaterad 22 juni 2019

En gammal sägen vill hävda att Emån fått sitt namn efter en prinsessa, Emma, som väntade vid vattenbrynet på sin älskade men lockades ner i vattnet av Näcken och drunknade. Sedan dess har myterna om Emåns naturväsen hållits levande, vattnet har omgetts av en viss lockande mystik.

Från källan i Storesjön i Nässjö kommun letar sig vattendraget ner till Kalmar län och rinner genom fyra kommuner: Hultsfred, Högsby, Mönsterås och Oskarshamn i en 22 mil lång färd.

Annons

Och vattnet nyttjas förstås.

LÄS MER: Förra sommaren publicerade vi ett stort reportage om Emån:

Flera kommuner tar sitt dricksvatten från Emån, industrier använder det som processvatten, småskaliga vattenkraftverk hämtar energi ur flödet - och yrkesodlare använder det för att bevattna grödorna.

Och så finns turistnäringen.

Sportfiskaren Anders Lundström rör sig i välkända vatten när han jagar ädelfisk i forsarna kring Fliseryd.
Sportfiskaren Anders Lundström rör sig i välkända vatten när han jagar ädelfisk i forsarna kring Fliseryd.Foto: Mikael Eklund

Utmed Emåns flöde och dess frodiga natur finns det naturkännare som erbjuder guidningar och naturupplevelser från kanot, och i Fliseryd i Mönsterås kommun har sportfiskare haft ett mindre eldorado i årtionden. Möjligheten att få kroka en lax eller havsöring i strömmarna kring Jungnerholmarna är ofta en oemotståndlig lockelse för den som finner njutning i att kliva i vadarbyxorna och fiska med flugspö i de kraftfulla strömmarna.

Ett sätt att komma i närkontakt med Emån och dess natur är att hyra en kanot.
Ett sätt att komma i närkontakt med Emån och dess natur är att hyra en kanot.

Emån är Smålands viktigaste vattendrag även om den i jämförelse med de stora älvarna i norra Sverige är den ändå liten. Å andra sidan räknas den som en av Sveriges artrikaste vatten med över 30 fiskarter. Malen är en av dessa. Just malen beräknas kunna bli cirka 80 år gammal. I Sverige bedöms arten vara hotad och är därför fridlyst sedan 1994.

Nära Ryningen kan djuren beta intill Emåns stränder.
Nära Ryningen kan djuren beta intill Emåns stränder.

Emån bedöms av länsstyrelsen och Emåförbundet som en enorm resurs med potential att nyttjas mer än i dag - framför allt när det gäller just turism och naturupplevelser.

När tidningen träffade länsstyrelsens vattenhandläggare Henrik Karlsson för ett längre reportage om Emån förra året sa han: ”Det är ingen slump att samhällen byggdes upp kring Emån en gång i tiden. Ur vattnet hämtades kraft, och runtomkring var marken bra att odla på. Så är det fortfarande. I det perspektivet är Emån ännu en enormt stor resurs, och kommer att fortsätta vara det”.

Jan StenqvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons