Feature

Bokpanelen ser fram emot ett spännande bokår

Feature Artikeln publicerades

1. När på dygnet läser du helst?

2. Vad ser du fram emot att läsa 2018?

3. Vilken bok tycker du att alla borde läsa?

4. Vad har du för relation till ljudböcker?

Thomas Gren.
Foto: Daniel Svensson
Thomas Gren.

Thomas Gren, pensionär som både läser och skriver. Brinner för lokal historia.

1. Eftersom jag tillhör pensionärernas skara kan jag oftast disponera min dag fritt. Den bästa lästiden är ett par timmar på förmiddagen.

2. En ny stor roman av Kerstin Ekman. Kerstin Ekman fyller i och för sig 85 år i år. Men hon äger fortfarande en stor skaparkraft. Hennes senaste bok, biografin över prästen, naturforskaren och Linnélärjungen Clas Bjerkander är ett mästerverk.

3. Jag rekommenderar en bra och intressant berättelse gärna skriven av Torgny Lindgren, Göran Tunström eller Kerstin Ekman eller varför inte Frans G Bengtssons Röde Orm. I den berättelsen finns både äventyr och underhållning av bästa klass.

4. Jag har svårt att sitta ner och lyssna koncentrerat på en ljudbok. Efter en stund är jag någon annanstans i mina tankar.

Helen Madsen.
Foto: Mats Holmertz
Helen Madsen.

Helene Madsen, bokälskare som alltid har flera böcker på gång.

1. Jag läser mest på kvällarna, men riktig lyx är att ligga kvar i sängen en ledig morgon och läsa! När jag har semester läser jag när som helst på dygnet!

2. Jag tänkte skriva uppföljaren till Fredrik Backmans Björnstad, Vi mot er, men den plöjde jag igenom efter nyår... Jag fick boken 1968, den senaste boken i Guillos 1900-talsserie, i födelsedagspresent, den ska jag snart påbörja!

3. Jag väljer en bok från 2013 som jag tyckte mycket om; Liv efter liv av Kate Atkinson. Den är så annorlunda skriven och både intressant, rolig och tänkvärd!

4. Jag har försökt få en relation till ljudböcker, men det vill sig inte riktigt. Jag lyssnar hellre på poddar eller musik när jag är ute och går!

Hanna Jusmo.
Foto: Mats Holmertz
Hanna Jusmo.

Hanna Jusmo, gillar historiska romaner, skönlitteratur och biblioteket.

1. Att ligga kvar i sängen en söndagsmorgon och läsa någon timme är allra bäst.

2. Jag ser fram emot att läsa "The Life-changing magic of tidying up" av Marie Kondo. Jag vill också läsa feel-good-romaner. Håller just nu på med "Kriget har inget kvinnligt ansikte" av Svetalana Aleksijevitj och jag behöver en motvikt till den känslan jag får av boken.

3. Jag tycker att "Bröderna Lejonhjärta" av Astrid Lindgren är en bok som är fantastisk på det viset att man kan uppskatta den även som vuxen. Sen vill jag även rekommendera Stig Enströms bok "Kalmar vikingatidens centrum", den är helt underbar!

4. Mycket god. Jag lyssnar gärna och en bra uppläsare kan förhöja upplevelsen.

Christer Söderholm.
Christer Söderholm.

Christer Söderholm, bokhandlare som gärna läser om verkliga livsöden.

1. Jag jobbar ju med böcker hela dagarna i mitt förlag så det får bli kvällar och helger. Tyvärr är det lätt att tv konkurrerar om tiden så ska man verkligen komma någonstans med läsandet får man prioritera skarpt.

2. 2018 vill jag läsa färdigt Elena Ferrantes relationserie om familerna Cerullo, Carracci, Sarratore, Solara och de andra. Så vill jag gärna återstifta bekantskapen med våra svenska klassiker - om jag hinner...

3. Svårt att rekommendera någon speciell. Men jag kan föreslå att alla som läser deckare eller fantasy provar att bredda sina genrer. Det finns så många författare som har förmåga att skildra den krassa vardagliga verkligheten på ett spännande sätt.

4. Har försökt att lyssna till ljudböcker när jag lagt mig på kvällen och frun vill ha lampan släckt. Men antingen somnar jag eller blir jag irriterad på att man läser så långsamt.