Minnesord över Linnea Augustsson

Familj Artikeln publicerades

I en ålder av 91 år har Ida Linnea Augustsson, Bränderås, avlidit.

Linnea var född i byn Bränderås i Torsås kommun 1927. Linnea var andra barnet i en syskonskara om fyra barn. Modern Edit och fadern Evald ägde en del av, och brukade släktgården i Bränderås. 1934 insjuknade Evald i lunginflammation och i samband med den drabbades han av blodförgiftning. Efter en kort sjukdomstid avled Evald och lämnade makan Edit med fyra små barn: Sigvard, Linnea, Erik och Maja. Familjen flyttade då till grannbyn Hallagärde. Linnea längtade alltid tillbaka till Bränderås och tillbringade mycket tid bland ungdomarna som var hennes vänner där. De sysselsatte sig med olika aktiviteter så som sparkstötteåkning, skidåkning, körde häst och vagn, spelade hartsfiol och en del andra bus. När de blev lite äldre blev motorfordon en spännande aktivitet, exempelvis att åka mc. Linnea var en av de få kvinnor i sin generation som tog körkort för bil.

En pojke i Linneas barndomshems granngård hette Lennart. De två ungdomarna hade ett särskilt gott öga till varandra. 1956 gifte sig Linnea och Lennart och familjen utökades först med sonen Jan-Olof och sedan Jörgen. Familjen åkte med Lennart runt om i Sverige när han jobbade ”på kabelen” som man kallade Televerkets markkabelarbeten. I början på 1960-talet köpte familjen ett hus i Strömsberg, Torsås. Längtan hem till Bränderås fanns alltid med Linnea och Lennart, och 1990 flyttade de till Lennarts föräldragård i Bränderås.

Linnea arbetade i många år inom hemtjänsten. Hennes kokkonst och skicklighet att baka var vida känd. Linnea hade en stor kärlek och omsorg om katter. Vi hade förmånen att bo granne med paret och fick ofta höra om deras äventyr när de åkte ”på kabelen”, de hade många härliga minnen. Linnea tyckte om att umgås med nära vänner sina barn och barnbarn. Hon älskade sina blommor i trädgården i Bränderås som de hjälptes åt att sköta. Hon sysselsatte sig gärna med bärplockning på sensommaren.

Sönerna och deras familjer var Lennart och Linneas stora stolthet, hon var väldigt givmild, så fort hon kom åt stoppade hon till barnbarnen lite extra. Linnea och Lennart hade ett speciellt sätt att titta på varandra, blickar som visade ett helt livs kärlek, värme, respekt och ömhet. Många gånger stod vi och såg hur de kärleksfullt tog armkrok och småpratande och skrattande gick hemåt i kvällen. En sen kväll i juni år 2014 avled Lennart i hemmet. Linnea saknade sin livskamrat mycket. Hon flyttade in till Torsås och sysselsatte sig bland annat med vävning på kommunens Träffpunkt. En lördagsförmiddag efter sin 91:a födelsedag avled Linnea på Mariahemmet i Torsås.

För vårt inre kan vi nu se hur Lennart bjuder Linnea armkroken, hon tittar kärleksfullt på sin man, krokar hans arm och lutar sig lite mot honom. Tillsammans vandrar de in i den gemensamma evigheten.

I tacksamt bevarat minne.

Kristina Heiman och brorsonen Lars-Olof Svensson