Minnesord över Åke Brisvall

Familj Artikeln publicerades

Mitt i sommaren dog Åke Brisvall, 75 år gammal. Hans själ lyfte från hans älskade hus i Gamla stan, strövade förbi den söndagstomma lekplatsen rakt över gatan och reflekterades kanske i den lilla dammens vattenspegel.

Vår vän Åke Brisvall var arkitekten bakom stora delar av Länssjukhuset i Kalmar. Han bidrog starkt till den varsamma tolkningen av medeltiden när det gällde att integrera moderna bostäder i kvarteret Valnötsträdet. Han ritade många bostäder, villor och sommarhus i Kalmar och på Öland. Han var också en av krafterna bakom den konstnärliga succén med Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn.

Trots tilltagande sjukdom ansträngde sig Åke alltid att delta i vår lilla klubbs möten. Där brukade han proklamera ”två minuter barnbarn, två minuter krämpor, sedan kör vi annat”. Där var han inte arkitekt. Där var han den moderna tidens renässansmänniska med breda intresseområden och vida perspektiv på estetik, vetenskap och teknik. Han var filosofen som kunde få samtalet att plötsligt ta en ny vändning, kryddad av fundersamhet och humanism. Oftast hade Åke läst någon bok eller artikel, som ställde gamla sanningar på huvudet.

Åke som också var gammal seglare blev naturligtvis den självklara kaptenen för klubbens kanalbåtsfärder i Europa. Färderna genererade möten med nya kulturer samt - inte minst - goda historier med en tendens att bli bättre ju oftare de berättades.

Kreativ, vänfast, hjälpsam och rolig.

Åke sörjs närmast av sina barn, Maja och Johan med familjer samt nära vännen Eva. Hans stol vid det runda bordet hos oss står tom i saknad.

För vännerna i Club Albin

genom Tomas Arvidsson och Bo Holmer