”Jag skiter ju fullständigt i att jag blir gammal”

Oskarshamn Artikeln publicerades

Födelsedagsfirande blir det men något kaffe på sängen vill jubilaren inte ha. Och själva födelsedagen är som vilken vanlig dag som helst för Jonas Frykman som fyller 50 år på onsdag.

Jonas Frykman med sin efterlängtade födelsedagspresent, en specialdesignad cigar box guitar. ”Gitarren är häftig, från början byggde man dem av cigarrlådor, de har tre strängar och är väldigt udda. Men de är kul att spela på och har ett skönt ljud”, säger jubilaren.
Foto: Roger Carlsson
Jonas Frykman med sin efterlängtade födelsedagspresent, en specialdesignad cigar box guitar. ”Gitarren är häftig, från början byggde man dem av cigarrlådor, de har tre strängar och är väldigt udda. Men de är kul att spela på och har ett skönt ljud”, säger jubilaren.

– Firandet i sig är inte så jävla viktigt. Blir det inte på exakta dagen så gör det inget. Och min födelsedagspresent har jag redan fått.

Jonas Frykman skrattar och berättar att han hittade den ultimata 50-årspresenten på nätet. Han fick specialdesigna den själv och för en dryg vecka sedan kunde han hämta ut en cool cigar box guitar.

– Det är inte så noga om det blir precis på dagen. Gitarren är häftig, från början byggde man dem av cigarrlådor, de har tre strängar och är väldigt udda. Men de är kul att spela på och har ett skönt ljud, säger Jonas som redan har ett tiotal gitarrer i samlingen.

Hans musikintresse började, som för så många andra, med blockflöjt i lågstadiet. Det blev ingen direkt succé men när kompisen startade ett band och behövde en basist ställde Jonas upp. Första bandet hette Instabil frekvens, ett punkband som gjorde att Jonas fastnade för musiken.

– Punk är bra på det viset, man behöver inte vara skitduktig för att det ska låta bra. Jag var tolv, tretton år när jag började i band och så har det fortsatt.

I dag spelar han i två band varav det ena är satt på pausläge. Coverbandet Semesterorkestern, som efter en mer hektisk period, har varvat ned, och Gravy Train som skriver sin egen musik.

– Att skriva musik är kul och det är något som finns med hela tiden. Jag samlar låtidéer oavbrutet även om jag inte har något band att spela i.

Jonas är mitt i förberedelserna av Ska're Va' Så Ska're, ett musikprojekt på nio man som ställer sig på scenen i Oskarshamn i slutet av maj.

– Det ligger mycket jobb bakom men det är kul.

Jubilaren har alltid hävdat att han inte lider av åldersnoja men han har börjat lägga märke till spår av noja hos sig själv. Exempelvis har han börjat fasta två gånger i veckan för att hålla vikten.

– Det är såna dumma grejer. Jag skiter ju fullständigt i att jag blir gammal. Jag har fått se barnen växa upp och jag har slutat bry mig om oväsentliga saker och det är faktiskt ganska skönt.

Födelsedagen firades hemma hos föräldrarna Sigbritt och Swen den gångna helgen. De närmaste var med och lite längre fram åker Jonas med familjen till England tillsammans med en gammal kompis.

– Jag hade en jättefest när jag fyllde 40 med tre liveband. Den här gången blir det lite beskedligare, vi hänger i London några dagar innan vi åker ned till Dartmouth. Vi har varit där nere en del och det finns så många underbara fiskebyar. Det är ett underbart landskap.

Högtidsdagen på onsdag ser däremot ut att bli stillsam. Jubilaren räknar med att det blir en helt vanlig arbetsdag och något inledande födelsedagsfirande på morgonkvisten vill han verkligen inte veta av.

– Nej, kaffe på sängen vill jag inte ha. Sådant håller jag inte på med. Jag vill gå upp i lugn och ro.

Jonas Frykman fyller 50 år onsdag den 7 mars.
Foto: Roger Carlsson
Jonas Frykman fyller 50 år onsdag den 7 mars.

50 år

Jonas Frykman

Född: Den 7 mars 1968 på BB i Nyköping. Bodde sina första sju år i Nyköping innan familjen flyttade till Oskarshamn.

Bor: I radhus i Oskarshamn.

Familj: Två utflugna söner, Jonathan, 28, Svante, 21 år, hemmavarande sonen John, 14 år och hustrun Ann samt åtta åriga cavalier king charles spanieln Elina.

Utbildning: Ett år på gymnasiets sociala linje. ”Jag pallade inte mer, senare läste jag in gymnasiet på Oskarshamns folkhögskola.”

Gör: Biografföreståndare på Saga i Oskarshamn sedan cirka 1,5 år.

Intressen: ”Förutom film, som går hand i hand med mitt jobb, så är det musik. Jag har spelat i band i 37 år om jag räknar rätt.” Spelar i Semesterorkestern och Gravy Train. Planerar musikprojektet Ska're Va' Så Ska're, ett nio man stort band som har en stor konsert i slutet av maj i Oskarshamn.

Läser: ”Inte längre. Jag har slutat läsa, jag vet inte om jag är hjärntrött eller vad det är men det funkar inte. Däremot lyssnar jag på ljudböcker, det blir ungefär en i veckan. Just nu lyssnar jag på Lagercrantz Det som inte dödar oss.”

Lyssnar på: ”Det blir mycket musik, just nu är det en hel del country. Jag har plockat ned mina gamla vinylskivor och köpt en spelare. Radio lyssnar jag aldrig på, jag jobbade 15 år på radio och klarar inte av det längre. Jag började med närradio, sedan var jag på Radio Match när de startade och på slutet på P4.”

Så kopplar jag av: ”I soffan framför tv:n med en film eller tv-serie.”

Tre bra tv-serier: Rectify, Stranger things och Last man on earth.

Tre filmtips: Forrest Gump, PulpFiction och alla Harry Potterfilmerna.

Visa mer...