"Jag får energi av att göra olika saker"

Göteborg Artikeln publicerades

Inte ens på operahögskolan visste hon vad hon skulle bli när hon blev stor. Men Monica Danielson blev sångerska, med en stämma som prisades redan före examen.

Mezzosopranen, regissören och producenten Monica Danielsson fyller 50 år.
Foto: Kristin Lidell
Mezzosopranen, regissören och producenten Monica Danielsson fyller 50 år.

Som vanligt är det full rulle i Monicas liv. Hon har varit frilansande mezzosopran i över 20 år, och det kombinerar hon numera med en halvtidstjänst på högskolans operaprogram. Det blir många arbetstimmar på en vecka. Men inte gör det något, om man får tro henne själv.

– För mig är det roligt, för jag blir fort uttråkad, och jag får energi av att göra många olika saker.

”Man har fallenhet för olika saker, men jag har alltid haft lätt för att lära mig svåra saker och läsa noter och ha bra gehör”

Monica Danielson har med sitt operakompani MusikTeaterVerket precis satt upp The Medium och Mr Emmet takes a walk av britten Peter Maxwell Davies, en av de kompositörer hon brukar återvända till. Nutida musik är hennes specialitet och något som hon redan under studierna insåg att hon var bra på. Monica Danielson är inte den som bangar för att framföra krävande operastycken på scenen, inte ens när det görs a cappella med bara henne själv på scenen.

– Man har fallenhet för olika saker, men jag har alltid haft lätt för att lära mig svåra saker och läsa noter och ha bra gehör, säger hon.

Dessutom insåg hon tidigt att här gäller det att hitta sin spets, ett område där man sticker ut mot de andra. Och för Monica var det inte i den traditionella operarepertoaren utan i nutidsmusiken som hon kände att hon mest kom till sin rätt, med sin humor, experimentlust och tekniska skicklighet.

Till sommaren håller hon på att förbereda en nutida musikfestival som heter NYTT och som hålls i augusti i småländska Glasriket, platsen där allt började. Hon växte upp ”bakom en gran utanför Lenhovda” och sjöng i kyrkokören. Kantorn var en eldsjäl som tyckte att Monicas sångröst borde få utvecklas. Han gav henne första puffen i riktning mot fortsatta sångstudier, och sedan blev det en snitslad bana vidare genom musikfolkhögskola, musikhögskolan och operahögskolan. ”En himla massa bananskal”, som hon säger.

”De var säkert lika förvånade som jag över att jag flöt vidare, men de var otroligt stöttande. Annars hade det nog varit svårare, tror jag.”

Hon kommer från en arbetarbakgrund utan kopplingar till professionellt musicerande. Däremot hade hon en uppmuntrande familj som ständigt var redo att skjutsa till körövningar och operakonserter.

– De var säkert lika förvånade som jag över att jag flöt vidare, men de var otroligt stöttande. Annars hade det nog varit svårare, tror jag.

Trots raksträckan genom musikutbildningen hade hon inga föreställningar om att sången skulle kunna bli ett yrke.

– De flesta kommer ändå från någon sorts musikfamilj, så att tanken finns naturligt. Det tog jättelång tid innan jag var medveten om att man ens kunde bli sångerska eller musiker. Det fanns inte som en yrkesoption.

Det var först på operahögskolan som insikten kom, att nu blev hon ju faktiskt operasångerska, antingen hon ville det eller ej. I slutet av utbildningen vann hon Svenska sångpedagogförbundets stipendium och självförtroendet fick en skjuts. Kort därefter kom genombrottet, med en roll i Maxwell Davies-operan Fröken D:s bröllop.

Hon har frilansat hela tiden, konstaterade tidigt att fast anställning inte passade ihop med lusten till variation. Dessutom älskar hon att jobba med egna projekt från ax till limpa. Nog har det blivit många arbetade timmar, och visst har det varit månader när det inte kommer in många kronor i kassan. Men fördelarna har övervägt. Och när barnen kom i tonåren blev också livspusslet enklare att få ihop.

Tillsammans med dem kopplar Monica av på fritiden, och det är i deras sällskap hon reser bort efter 50-årsdagen.

– Jag ska ta med mina ungdomar och åka till Cypern. Det blir min födelsedagspresent till mig själv.

Monica Danielson är inte den som bangar för att framföra krävande operastycken a cappella med bara henne själv på scenen.
Foto: Kristin Lidell
Monica Danielson är inte den som bangar för att framföra krävande operastycken a cappella med bara henne själv på scenen. "Man har fallenhet för olika saker, men jag har alltid haft lätt för att lära mig svåra saker och läsa noter och ha bra gehör", säger hon.

Fakta

Monica Danielsson

Namn: Monica Danielson.

Fyller: 50 år den 16 maj.

Gör: Mezzosopran, regissör och producent. Driver operakompaniet MusikTeaterVerket och ingår i Duo EGO med slagverkaren Per Sjögren. Ansvarig för operaprogrammet på HSM, Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Utmärkelser i urval: Föreningen Svenska Tonsättares interpretpris, Carin Malmlöf-Forsslings pris, ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien sedan 2014.

Bor: På Hisingen i Göteborg.

Familj: Barnen Mauritz, 16 år, Tess, 13 år.

Så firas födelsedagen: ”Jag har tänkt att det ska bli massor av champagne och plockmat i trädgården och många goda vänner som kommer dit.”

Om att fylla 50 år: ”Jag mår bra i den ålder jag är. Och jag funderar sällan över hur gamla folk är.”

Favorithemmasyssla: "Laga mat. "

Så rensar jag tankarna: "Går i skogen eller pysslar i trädgården."

Senaste kulturupplevelse: Premiären på ”Boris Godunov” på Göteborgsoperan.

Visa mer...