Volvo PV från 1961 glänste på Power Meet

Emmaboda Artikeln publicerades

Sune och Lillian Petersson har gjort 1950- och 1960-talet till sin livsstil, så det var självklart för dem att vara på plats vid helgens Power Meet på flygbanan. Deras Volvo PV från 1961 var bara en av mängder med veteranbilar som visades upp.

– Ja, för vår del är det här helt klart en livsstil. Vi älskar allt som har med 1950-talet att göra, säger Sune Petersson och plockar fram den ena originalprylen efter den andra ur PV:ns bagagelucka; en bärbar grammofon, en radio, campingmöblemanget och termosen. Och givetvis hade de klätt sig tidstypiskt.
– Det har bara blivit så. Vi började samla prylar på allvar för sex–sju år sedan, och det går inte att sluta. Det här är vår grej, helt enkelt, säger Lillian Petersson.
I bostaden i Grimstorp utanför Nässjö har de till och med inrett två av rummen med enbart 1950-talsmöbler. Intresset har förstås fått konsekvenser. Riksmedia har vid flera tillfällen berättat om dem och deras livsstil.
– Vi tycker bara att det är kul att få berätta och visa. Många blir väldigt nostalgiska, säger Sune Petersson.
Men varför 1950-talet?
– Det fanns en väldigt stark framtidstro vid den tiden. Den framtidstron har tilltalat oss väldigt starkt, och det är den som vi försöker leva i. Vi brukar säga att vi flyttat tillbaka till framtiden, säger Sune.
Vid helgens Power Meet fanns det gott om tillfällen att frossa i nostalgi. Mängder med i huvudsak amerikanska veteranbilar hade sökt sig till Skuteryd för bilträffen, Många av dem tävlade i olika utställningsklasser.
Vid sektionen för Hot Rods hade Peo Bertilsson från Emmaboda ställt upp sin knallgula Hudson från 1947.
– Karossen är original, annars är det lite hopplock i bilen. Motorn är till exempel från en Corvette, säger Peo.
Bilen tar han fram vid särskilda tillfällen. Power Meet var ett sådant.