Unga talanger får chansen på festival

Emmaboda Artikeln publicerades

Fem blåsare, 12-14 år gamla, på den kommunala kulturskolan får den stora äran att spela på Emma­bodafestivalen tillsammans med bandet 50 Hertz.

– Ännu så länge känner jag ingen nervositet, men det börjar man kanske göra någon timme innan vi ska upp på scenen i Rasslebygd, säger Tilda Gunnarsson, Långasjö, en av eleverna, när vi träffas i Johansfors musikkårs lokal på glas­bruket i Johansfors.
De andra blåsarna är Lennart ”Junior” Göransson, Johansfors, Sanna Klasson, Långasjö, Lisa Andersson, Långasjö och Olle Johansson, Lindås.
Tillsammans med 50 Hertz ska de bjuda på en timslång show på lördag kväll. Inför konserten har de övat febrilt de senaste veckorna och dagarna innan spelningen handlar det om tre timmars repetitioner varje dag.
– Allt började med att 50 Hertz ringde till oss på den kommunala kulturskolan och frågade om vi kunde ställa upp med några blåsare, säger musikläraren Michael Pettersson.
– Sedan har bandet skickat inspelningar till oss. Eftersom det är svåra tonarter så har det varit lite pyssel med det hela, men ungdomarna är jätteduktiga.
Michael Pettersson understryker att samarbetet inte skulle vara möjligt om inte ungdomarnas föräldrar ställt upp och skjutsat dem till övningar och spelningar.
– Det ska bli häftigt att spela på Emmabodafestivalen, tycker de unga blåsarna.
En del av dem börjar spela med några av ortens musikkårer till hösten. Så nu ser det inte längre så dystert ut när det gäller musikkårernas framtid.
För några år sedan var det rejäl kris när blåsinstrumenten inte alls lockade ung­domarna.
– Detta är ett bra initiativ av kulturskolans rektor Lotta Odlingsson och min kollega Bosse Strandh. Och det är viktigt för ungdomarna att ibland komma bort från skolmiljön och framträda på andra platser, säger Michael Pettersson.
50 Hertz var aktiva 2003–2007 och skapades i ett cykelrum i en källare i Karlskrona. Bandet återförenas för en konsert på årets Emmabodafestival. Musikkollektivet bestod av medlemmar från Slagsmålsklubben, Maskinen, Häxor & Porr, Cartwall med flera.