Mästerskap i hästskokastning

Emmaboda Artikeln publicerades

Hästskor fyller inte bara sin funktion på hästhovar. De är bra att kasta prick med också, och på lördagen arrangerades SM i hästskokastning i Emmaboda sporthall.

Sporten kan tyckas som liten, men den engagerar många. 105 personer från i första hand Småland, Blekinge och Gotland kom till sporthallen för att göra upp om titlarna. Bland de tävlande fanns bland annat ett lag från Xylem.

–En stor fördel med sporten är att vi är ungefär lika många män som kvinnor. Det är ingen fysisk sport och åldrarna är blandade. Den äldsta som tävlar här i dag är över 80 år, sade Lasse Brincner, Växjö, ordförande i Svenska hästskokastarförbundet som arrangerade tävlingen.

Småland visar sig vara något av ett nav inom sporten. Här finns de flesta klubbarna och den närmaste, utifrån Emmabodas perspektiv, finns i Nybro och Lessebo.

–Det var min far som tog hit sporten från Polen 1993. Där är hästskokastning betydligt större än i Sverige, men sporten växer hela tiden till sig här också, och flera klubbar är på gång att bildas.