Domstol godtog knivskarp förklaring

Emmaboda Artikeln publicerades

Den unge rattfylleristen döms visserligen för tre brott, men han lyckades övertyga domstolen om att fria honom på en åtalspunkt.

Det var i mitten av augusti som polisen kontrollerade ett fordon på Odengatan i Emmaboda. Utredningen som följde visar att den 20-årige föraren dels hade 0,28 gram kokain på sig, dels hade spår av både kokain och cannabis i blodet.

20-åringen erkände brotten och har nu dömts för rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Två knivar föll dessutom ner på marken när han klev ur bilen. 20-åringens förklaring var att han hade använt den ena kniven under en fisketur, och den andra kniven var en gåva som han fått samma dag och emballaget låg därför kvar i bilen.

En oenig tingsrätt valde att godta förklaringen och ogillade åtalspunkten om brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Rådmannen och en nämndeman ville fälla honom men blev överröstade i frågan.

20-åringen döms däremot för att ha haft en kniv i en väska som han tog med sig till Emmabodafestivalen. Han hävdade att det är en kniv som han använder i sitt arbete, men tingsrätten ansåg inte att innehavet var befogat.

Påföljden för dessa tre brott blir 130 dagsböter.