Annons

Fab Freddie föreläste om näthat - och kärlek

We Stand App bjöd under torsdagskvällen in till eventet ”Vi sprider nätkärlek”. Ett event för ungdomar från 12 år där det bjöds på mingel och föreläsning av Fab Freddie om nätets positiva och negativa sidor.
Kalmar • Publicerad 4 juli 2019
Fab Freddie fick sitt stora genombrott som sidekick till programledaren David Lindgren i Melodifestivalen 2018. För sitt arbete i programmet fick han många hyllningar, men också mycket hat.
Fab Freddie fick sitt stora genombrott som sidekick till programledaren David Lindgren i Melodifestivalen 2018. För sitt arbete i programmet fick han många hyllningar, men också mycket hat.Foto: Fanny Bäck

Johanna Levin och Matilda Tonentschuk är hjärnorna bakom projektet We Stand App som ska motverka näthat och rasism och öka tryggheten på nätet. Under torsdagskvällen hade de, med stöd av Allmänna Arvsfonden, arrangerat ett event med syfte att lyfta frågor om hur man kan motverka hat och kränkningar, men också lyfta fram nätets positiva sidor.

– Vi har jobbat med det här projektet och appen ett tag och det har alltid funnits en tanke om att anordna ett event med fokus på både näthat och nätkärlek, så det är kul att det blir av nu, vi är jättenöjda, säger Matilda Tonentschuk.

Annons

Kvällens artist, Miss Sister, fick dock röstproblem och fick ställa in sitt framträdande. Annars bjöd eventet både på mingel, tävlingar och föreläsning av Pårydssonen Fredrik Svensson, mer känd som Fab Freddie.

– Han har mycket erfarenhet inom ämnet, och speciellt efter Melodifestivalen. Han kan berätta om hur man hanterar näthat och våga vara den man är. Det är ett fint budskap tycker vi, berättar Matilda Tonentschuk.

Hon berättar att det är viktigt att man fokuserar på det positiva som finns med nätet och inte bara allt som är dåligt.

Fab Freddie delade med sig av erfarenheter både från skoltiden och under Melodifestivalen.
Fab Freddie delade med sig av erfarenheter både från skoltiden och under Melodifestivalen.Foto: Fanny Bäck

– Det är viktigt att fokusera på lösningarna. Man bidrar till normaliseringen av näthat när man scrollar förbi en hatkommentar, så civilkurage behövs. Vi vill skapa bra stämning, säger Matilda Tonentschuk.

Fab Freddie bjöd minst sagt på sig själv under föreläsningen. Han tog upp händelser från både barndomen och under Melodifestivalstiden, då det enligt honom var som värst med hat. Han berättar att han drog sig för att gå in på sina sociala medier, eftersom att han visste vad som väntade. Han förklarade det som "drömmen som blev hans mardröm".

– Till slut öppnade jag mina sociala medier. Och då är det som att bli tillbakakastad 15 år i tiden. Då det var ett helvete, när mobbningen var vardag. Skillnaden nu är dock att det inte är barn och ungdomar som kastar orden mot mig, utan det är vuxna människor, säger Fab Freddie under föreläsningen.

Kompisarna Hedvig Karlsson och Isabell Lindwall hade fått nys om eventet genom Instagram och blev intresserade av att gå.

– Jag har laddat ner appen, men inte använt den direkt än. Men jag har kollat lite på den och det verkar bra, säger Hedvig Karlsson.

En skara i blandade åldrar deltog under eventet som hölls på Porten.
En skara i blandade åldrar deltog under eventet som hölls på Porten.Foto: Fanny Bäck

Fanny BäckSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons