Tallskog och solvarm sand ger speciella sommardoften

Bottorp/Sandvik Artikeln publicerades
Vandring har blivit allt mer populärt, men behöver inte betyda strapatsrika fjällvandringar eller resor till mer exotiska mål. Den 83 kilometer långa Kalmarsundsleden erbjuder varierad natur för vardagsvandraren eller barnfamiljen. Här finns både mörka tallar och ljusgrönskimrande bokskog ett stenkast från Kalmarsund.
Foto:Anders Johansson
Vandring har blivit allt mer populärt, men behöver inte betyda strapatsrika fjällvandringar eller resor till mer exotiska mål. Den 83 kilometer långa Kalmarsundsleden erbjuder varierad natur för vardagsvandraren eller barnfamiljen. Här finns både mörka tallar och ljusgrönskimrande bokskog ett stenkast från Kalmarsund.

Skog och strand. Två ord som sammanfattar Kalmarsundsleden, vandringsleden som går genom hela Kalmar kommun, från Slakmöre i norr till Örarevet i söder. Följ med Barometerns team från Bottorps strandängar till idyllen i Sandvik.

Turen börjar i Bottorp. Man får köra ganska långt från gamla E 22 innan man hittar leden, men det är skyltart och en tavla visar att vi kommit rätt.

Vägen vindlar mellan vackra stenmurar, Kalmarsund skymtar i fjärran. Vi går mot söder, det är bra, för en frisk vind blåser från nordost.

De orange markeringarna är lätta att följa utom på ett ställe: När vägen går över i vackra sjöängar är det lite otydligt, men egentligen kan man inte gå fel. Det är bara att fortsätta söderut, förbi sjöbodar och en stor koflock mer gulliga kalvar.

Hunden Busy, som redan har hunnit ta flera bad ute i det grunda vattnet, låter sig villigt kopplas när vi passerar de betande djuren.

Snart är vi framme vid Hagbyhamn, och genast överfaller barndomsminnena. Det var nämligen här som jag fick mina första havsbad, vid sisådär tre års ålder. Från 1940-talet och framåt sökte sig Nybroborna till kusten, och sommarstugeområdena växte upp, ett efter ett.

Den nuvarande träbryggan var då en stenpir dit vi gick genom hagarna. Uppe till höger ligger bondgården där vi köpte mjölk.

Hagbyhamn är precis lika litet som då, och stugorna ligger tätt. Den gamla sandgropen, där vi lekte sparken på burken och där butiksbussen stannade, har ersatts av en liten lekplats, men sanden finns kvar.

Vidare mot Vita sand. I tallhagen var det lite läskigt, för där satt "nakenbadaren", endast iklädd hög pälsmössa och en käpp. Men i mammas och pappas sällskap kunde man tryggt vandra till bästa badplatsen.

Det doftar sommar. Tallskog blandat med solvarm sand blir just den där speciella sommardoften.

På strandängarna finns vipor och gäss, Busy kastar sig i de grunda vågorna och doppar huvudet djupt ner i vattnet.

Vi viker runt en udde och är framme i Vita sand. Campingen är nästan fullbelagd, rad vid rad står de vita husvagnarna, och en bit närmare badet ligger kiosken och servicehusen.

Vid badplatsen hittar vi lite lä och de obligatoriska mackorna med stekt ägg smakar aldrig bättre än efter några kilometers vandring.

Längst i söder passerar vi ett gammalt hederligt vändkors i grönt järn, som också ger barndomsvibbar. Men då var vändkorsen i trä, vingliga och mjukt slipade av väder och vind.

Vandringen fortsätter mot Sandvik på mjuka tallbarrsstigar. Det är blandningen av skog och strand som är allra bäst med Kalmarsundsleden. Här går stigen väldigt nära det brusande vattnet, samtidigt som vi är alldeles skyddade av skogen, det är underbart.

Vid resterna av Norra Hagby fiskeläge hittar vi Jan Andersson och hunden Vessla i lä bakom en sjöbod. Han har tagit över hus, bodar och magasin efter ålfiskaren Robert Andersson, som började sin verksamhet här under 1930-talet.

– Robert Andersson tog med sig sina idéer från Kanada, berättar Jan Andersson som nu har ersatt ålbottengarnen med musselnät.

Han visar oss det stora magasinet som byggdes på 1940-talet. Där är så högt i tak att ålbottengarnen kunde hissas upp och torka, och lagas på vintern.

– När jag slutade med dykeriet ville jag hoppa på något roligt, det blev musselodling, säger Jan Andersson och berättar hur musslorna kan rena vattnet från kväve.

Snart är vi framme i Sandvik där de välhållna husen ligger tätt. Det första vi ser är en festplats och en boulebana.

I hamnen träffar vi på Lennart Johansson som bor på första parkett sedan 2004. Han kommer från Kulltorp och var med om att anlägga Möreleden i slutet av 1980-talet.

– Ja, jag var med, säger han, och berättar om scouter och hembygdsvänner som alla hjälpte till.

– 1991 var den färdig.

Bebyggelsen i Sandvik började med ett kafé 1928. Det var många Nybrobor som cyklade hit och tältade, och så småningom byggdes den första masonitstugan, som finns kvar en bit bort.

– Bönderna som ägde de olika hagarna sade ja, och snart hade ett antal stugor kommit upp.

Här fanns Danielssons äng, Salanders, och Kalle vid sjön. Vatten och avlopp drogs in 1991, och då precis som nu är begränsningen 80 kvadratmeter.

– Så småningom fick vi kommunalt bidrag till leden. Sedan bildades en intresseförening som nu samarbetar med kommunen, säger Lennart Johansson.

Efter tre timmars vandring i lugn takt med en rejäl matpaus är vi framme, men leden fortsätter söderut, förbi Kolboda och alunhögarna i Loverslund.

Vidare söderut längs Bjursnärsvägen, fram till den gamla holländarkvarnen i Igelösa, där den viker ner mot kusten igen. Snart kommer man till ett historiskt intressant område, nämligen resterna av Igelösa gamla brunnshotell och källa, med sprudlande aktiviteter i slutet av 1800-talet.

Av det syns inte mycket i dag. En skylt finns visserligen som berättar den fascinerande historien. Och den gamla källan, som underligt nog ligger alldeles i strandkanten, finns faktiskt kvar. Ett kantigt hus i vitt och grönt markerar brunnsepoken.

Från Ekenäs fortsätter leden mot Värnanäs och når så småningom slutmålet i söder, det fantastiska Örarevet.

Fakta

Kalmarsundsleden

Sträckan mellan Bottorp och Ekenäs kallas också för Möreleden, är 18 kilometer lång och var klar 1991. Den utbyggda Kalmarsundsleden går nu genom hela Kalmar kommun, från Slakmöre i norr till Örarevet i söder. Den är 83 km lång, har orange markeringar och går på gamla landsvägar, banvallar, by- och kustridarevägar.

Visa mer...