Vi vill fortsätta leda Kalmar

Debatt Artikeln publicerades

Kommunpolitik i Kalmar

”Vi investerar i skolor och förskolor i hela kommunen. Halltorpsskolan är precis invigd och i augusti invigs Hagbyskolan. I Kalmar lägger vi inte ned landsbygdsskolorna. Vi satsar på dem.”

Foto: Anders Johansson
"Den största statliga investeringen sedan Ölandsbron”, så beskriver majoritetspartierna i Kalmar kommun bygget av ett nytt Linnéuniversitetet. En satsning majoriteten är mycket nöjda med att ha förverkligat.

Idag har kommunfullmäktige en allmänpolitisk debatt. Detta för att summera mandatperioden men också för att blicka framåt. Våra tre partier har styrt Kalmar gemensamt under den här mandatperioden. Vårt samarbete har fungerat väl och Kalmar har haft en av de bästa perioderna i kommunens moderna historia.

Under de senaste tre åren har vi slagit vårt gamla befolkningsrekord två gånger. I den bredaste rankingen av landets 290 kommuner, tidningen Fokus undersökning över var det är bäst att leva och bo, har vi klättrat till plats 17. Vi tillhör de kommuner i landet som bygger mest, det gör vi för att ge alla tillgång till en bra bostad men också för att stärka tillväxten. Bristen på bostäder är ett av våra största tillväxthinder.

Den största statliga investeringen sedan Ölandsbron genomförs nu mitt i centrala Kalmar där över 2 miljarder investeras i ett nytt universitet där vi snart också kommer få läkarutbildning och ingenjörsutbildning.

Vi kommer fortsätta arbetet med att pressa tillbaka arbetslösheten, det gäller inte minst bland nyanlända. Vi ska vara en jämställd kommun, därför har vi exempelvis infört heltid som norm.

I början av mandatperioden satte vi målet att Kalmar ska vara en av de 30 bästa kommunerna inom skolan och äldreomsorg. Vi har kraftigt utökat resurserna, ökat bemanningen i äldreomsorgen och byggt både nya skolor och vård- och omsorgsboenden. Vi är på god väg att nå målet om att vara topp 30.

I början av mandatperioden lyckades vi genom gemensam lobbying med andra aktörer att få regeringen att ta beslut om att omlokalisera E-hälsomyndigheten till Kalmar. Om något år är man 150 anställda på myndigheten i Kalmar. Vi får en bredare arbetsmarknad.

Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Foto: Mats Holmertz
Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.
”Vi kommer fortsätta arbetet med att pressa tillbaka arbetslösheten, det gäller inte minst bland nyanlända.”
Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.

När det gäller miljö och hållbarhet jobbar vi stenhårt. Vi har utbyggd kollektivtrafik med biogasbussar, vi bygger Sveriges största solcellspark, vi bygger våtmarker och har musselodlingar. Vi blir en allt bättre cykelkommun. Miljö- och Vattenfrågorna är helt avgörande och därför inrättar vi en ny nämnd just för detta.

Vi har precis invigt Kalmars nya Trygghets- och larmcentral. Vi har anställt kommunala ordningsvakter och har nattvandringar. Kalmar är och ska vara en trygg och tillgänglig kommun.

Vi ligger på 34:e plats av 290 när det gäller nyföretagande och vi har de senaste åren klättrat rejält när det gäller företagsklimatet. Vi fortsätter ha den lägsta arbetslösheten bland våra jämförelsekommuner och att jobben blir fler märks också på försörjningsstödet som sjönk med över 10 miljoner under förra året.

Vi gör stora investeringar i föreningslivet genom utökade investeringsbidrag till föreningsägda anläggningar på totalt 25 miljoner. Vi bygger en ny och efterlängtad arena för friidrott och innebandy. Vi bygger konstgräsplaner och sporthallar. Vi ska bygga en ny simhall och vi går till val på att bygga en ny ishall. Kalmar ska vara en aktiv idrottskommun. Det främjar folkhälsan och skapar mervärden. Vi vet hur viktig kulturen är för demokratin och attraktiviteten. Därför bygger vi Kulturcentrum och nya lokaler för Byteatern.

Vi arbetar stenhårt med att knyta ihop sydöstra Sverige i en gemensam arbetsmarknadsregion genom förbättrad och utbyggd infrastruktur. Förbifart Rinkabyholm är äntligen klar.

I vårt Kalmar så lever hela kommunen. Därför har vi ingått avtal med Telia om att alla hushåll och företag i kommunen, även landsbygden, ska ha tillgång till fiber senast 2020. Vi har infört bygdepeng och ska nu ta fram en modell för att stödja landsbygdsbutikerna. Vi investerar i skolor och förskolor i hela kommunen. Halltorpsskolan är precis invigd och i augusti invigs Hagbyskolan. I Kalmar lägger vi inte ned landsbygdsskolorna. Vi satsar på dem.

Vi har ordning och reda i ekonomin. Under de senaste fem åren har vi investerat för 1.8 miljarder utan att öka vår upplåning. Vår skuldsättning per invånare har till och med minskat. I övriga landet har den ökat.

Vi ger idag ett tydligt besked. Vi vill gemensamt fortsätta att leda Kalmar. Vi är överens om inriktningen och vi har lyckats väl. Mot oss står en brokig opposition med M, L, KD, MP och SD. De har tillsammans 25 av kommunfullmäktiges 61 mandat. Ska man leda en kommun så måste man kunna svara på två grundläggande frågor.

Vem ska jag regera med?

Vad vill vi göra?

Den nuvarande oppositionen i Kalmar är inte överens om vare sig den första eller den andra frågan. Under de senaste åren har inte oppositionen varit överens i någon av de stora frågorna. Det har varit olika uppfattningar om Linnéuniversitetets lokalisering, det viktiga bostadsbyggandet, skattesatsen, arenan och den nya Tallhagsskolan. Detta bara för att ge några exempel.

Ska en kommun vara framgångsrik krävs det en politisk ledning som har en majoritet bakom sig. Man måste också vara överens om riktningen framåt. Det är vi och det är därför som vi idag ger detta besked inför valet den 9 september. Vi vill också vara tydliga med att vi hellre går i opposition än regerar med aktivt eller passivt stöd från SD.

Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande

Dzenita Abaza (S), kommunalråd

Roger Holmberg (S), ordförande S i Kalmar kommun

Ingemar Einarsson (C), kommunalråd

Gudrun Augustsson, ordförande för C i Kalmar kommun

Bertil Dahl (V), kommunalråd

Josefin Hellvin (V), ordförande för V i Kalmar kommun

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.