Annons

Upp till bevis om migränvården politiker

Migränvård
”I landstinget i Kalmar län vill 85 procent av alla svarande partier satsa på utbildning av primärvård i migrän- och huvudvärkssjukdomar, 72 procent införa vårdprogram och 43 procent inrätta specialiserad huvudvärksenhet.”
Publicerad 20 september 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hela 27 000 invånare i Kalmar län lider av migrän i någon form. Dagens debattör vill se en satsning på bättre migränvård i länet. Kvalificerad vård kan hjälpa många av  dem med svåra problem.
Hela 27 000 invånare i Kalmar län lider av migrän i någon form. Dagens debattör vill se en satsning på bättre migränvård i länet. Kvalificerad vård kan hjälpa många av dem med svåra problem.Foto: Jessica Gow/TT

Mer än 1,4 miljoner svenskar, varav cirka 27 000 kalmariter, är drabbade av migrän i olika former och svårighetsgrad. Svår migrän är en neurologisk sjukdom som består av betydligt mer än bara själva huvudvärken. Utan specialistbehandling är risken stor att den som drabbas får svårt att klara av sin vardag. Under valrörelsen uttryckte en rad partier inom landstinget i Kalmar län en vilja att förbättra migränvården – nu är det dags för våra sjukvårdspolitiker att gå från ord till handling.

Nyligen lade drygt 159 000 kalmariter sin röst i landstingsvalet. Många har gjort det med förhoppningen om att de valt ett parti eller politiker som har förmågan att ändra den helt oacceptabla situationen som människor med olika former av huvudvärkssjukdom befinner sig i, i Kalmar län och i övriga Sverige.

Annons

Innan valet genomförde Huvudvärksförbundet en enkät bland ledande landstings- och regionpolitiker. Vi ville bland annat veta vad de ville göra i regionen/landstinget den kommande mandatperioden så att personer med kronisk migrän och andra former av svår huvudvärk får tillgång till adekvat specialistvård. Såväl svarsfrekvensen på 68% som svaren i sig ger oss anledning till positiva förväntningar. Det finns en bred enighet bland de olika partierna om att ta tag i migränvården.

I landstinget i Kalmar län vill 85 procent av alla svarande partier satsa på utbildning av primärvård i migrän- och huvudvärkssjukdomar, 72procent införa vårdprogram och 43 procent inrätta specialiserad huvudvärksenhet centralt i landstinget för utredning och behandling av patienter med svår migrän och huvudvärk.

Anna Karin Wallberg, ordförande i Huvudvärksförbundet.
Anna Karin Wallberg, ordförande i Huvudvärksförbundet.Foto: Daniel Elliott
”En bra behandling kan vara skillnaden mellan möjligheten att försörja sig själv och risken att permanent ställas utanför arbetsmarknaden.”
”Anna Karin Wallberg, ordförande i Huvudvärksförbundet.”

En betydande andel av alla som är drabbade av migrän är helt beroende av specialistvård, men möts ofta av kalla handen från sjukvården beroende på vilket landsting de bor i. Ett exempel på det är en tidigare presenterad analys av Socialstyrelsens olika register, som uppvisar stora skillnader mellan landstingen i vilken grad personer med kronisk migrän blev behandlade. Det kan skilja upp till fem gånger mellan två landsting i vilken grad man får tillgång till någon form av injektionsbehandling.

Landstinget i Kalmar län hamnade på 17:e plats. Ett annat exempel är resultaten från en webbenkät bland landets offentliga neurologmottagningar som visade stora skillnader mellan klinikerna i vilken grad man återremitterar en person med svår huvudvärk eller kronisk migrän tillbaka till primärvården utan åtgärd. Det finns flera orsaker till den nuvarande situationen, men när vi frågade de offentliga neurologmottagningarna så angav de brist på resurser och huvudvärksspecialister som den mest begränsande faktorn för deras förmåga att utreda och behandla de remitterade patienterna.

En bra behandling kan vara skillnaden mellan möjligheten att försörja sig själv och risken att permanent ställas utanför arbetsmarknaden. För dessa människor är vården fortfarande allt annat än jämlik, utan mer att betrakta som ett lotteri. Ett migränlotteri, där kalmariterna är förlorare. Politikerna i landstinget i Kalmar län har nu uttryckt en vilja att göra alla kalmariter till vinnare, genom en upprustad migrän- och huvudvärksvård. Upp till bevis, politiker. Svik nu inte 27 000 migrändrabbade kalmariter och deras anhöriga.

Anna Karin Wallberg, ordförande i Huvudvärksförbundet.

Annons
Annons
Annons
Annons