Tufft med bemanningen, politiken måste lyssna!

Sjukvård Artikeln publicerades
Carl Dahlin (M), oppositionsråd med ansvar för personal.
Foto: Jimmy Larsson
Carl Dahlin (M), oppositionsråd med ansvar för personal.

Flera kliniker på länssjukhuset brottas sedan länge med svårigheter att bemanna och allt fler sjuksköterskor kommer idag från hyrbolag.

Personalen gör ett strongt arbete men är hårt prövade. För några veckor sedan lämnade Vårdförbundet in andra framställan om åtgärder.

Moderaterna och Kristdemokraterna har länge stridit för en översyn av grundbemanningen, mer delaktighet, högre löner för sjuksköterskor och attraktivare arbetstider, vilket är några av de faktorer som spelar stor roll för att kunna rekrytera och behålla fast personal.

För att bättre sätta mig in i personalens utmaningar gick jag därför vid sidan av på medicinkliniken avdelning 17 en dag. Det blev många timmar av samtal. De flesta anställda har förståelse för att allt inte kan ändras direkt, eller bli exakt som alla vill. Många menar dock att politiken inte lyssnar in behoven eller arbetar tillräckligt med delaktighet – såsom en attraktiv arbetsgivare bör.

Onsdagen den 13 mars sammanträder Region Kalmar läns personalutskott på Länssjukhuset. Då många av de anställda vill träffa oss politiker för att beskriva arbetssituationen, har jag fått OK från personalen att bjuda med personalutskottets ordförande Angelica Katsanidou (S) till avdelning 17:s morgonfika för att lyssna in och förhoppningsvis tillsammans börja arbeta för en bättre arbetssituation.

 

Carl Dahlin (M)

Oppositionsråd, vice ordförande personalutskottet

Region Kalmar län

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.