Annons

”Torsås kommun rakt in i ett eldprov”

Coronakrisen
”Så kom det i stort sett väntade beskedet. Samhällspridning av Coronaviruset förekommer i Torsås kommun.”
Debatt • Publicerad 31 mars 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Varken Torsås eller Sverige har just nu råd med en dubbel ekonomisk härdsmälta.”
"Varken Torsås eller Sverige har just nu råd med en dubbel ekonomisk härdsmälta.”Foto: Sofia Hedman

Torsås blir därmed en av de första landsbygdskommunerna i Sverige som under osäkerhet får ge sig in på att i ett skarpt läge implementera Folkhälsomyndighetens rekommendationer ute i glesbygden.

Det här blir ingen enkel uppgift. I den rådande situationen vet vi att det fortfarande tar månader innan ett vaccin kan finnas tillgängligt. Det saknas data för att kunna göra beräkningar när detta kan vara över och hur många som kan tänkas bli sjuka samtidigt. En avgörande förändring kommer att ske när vi börjar få immunitetsdata. Ändå talar vi om veckor.

Annons

Folkhälsomyndigheten måste i första hand tänka på att ge anvisningar för att hantera situationen i Stockholm. Även om de råd som ges skall vara så generella som möjligt, så kan det finnas en del att tänka igenom innan man lokalt tillämpar rekommendationerna. All egen tolkning kräver naturligtvis dialog med ansvariga myndigheter.

Torsten Lindström, professor i matematik vid Linnéuniversitetet.
Torsten Lindström, professor i matematik vid Linnéuniversitetet.Foto: Linnéuniversitetet
”Det gäller att se till att medmänsklighet upprätthålls i kommunen och att inte okunskap och förvirring leder till mobbning av drabbade familjer.”
Torsten Lindström, professor i matematik vid Linnéuniversitetet, bosatt i Söderåkra.

Även om det är svårt att bilda sig en egen verklighetsuppfattning, så tycker jag mig kunna utläsa från de rapporter som kommer att mängden smitta som individen har utsatts för har betydelse för vårdbehoven. Vårdpersonal verkar hårt drabbad och därefter de som smittats inom familjen. Jag skulle gärna dela in smittillfällena i vårdsmitta, familjesmitta, inomhussmitta och utomhussmitta. Risken för utomhussmitta minskar radikalt med avståndet. En dubblering av avståndet delar smittrisken med fyra. Att ändra förutsättningarna för smitta är precis det man gör med provtagningstälten utanför sjukhusen.

I stort sett alla virus som är besläktade med Coronaviruset har en säsongsvariation, det vill säga de försvinner i stort sett nästan helt under sommarhalvåret. Nu har rapporter kommit in som ifrågasätter säsongsvariationen hos det nya viruset. Problemet är att veta vilka mekanismer som ligger bakom? Kan det vara vårt beteende som skapar säsongvariationen? Vi befinner oss mer utomhus under den varma årstiden och förutsättningarna för smitta ändras. Kan inlåsning av invånarna i andra länder motverka säsongvariationen?

Om jag har förstått rapporterna rätt så förekommer det redan i detta inledande skede vårdsmitta i Torsås kommun. Det är inte lätt att ändra förutsättningarna inom vården. De som behöver vård är i behov av kontakt och handtvättskravet gäller alla, även de som inte kan tvätta händerna på egen hand.

Det gäller nu för Torsås kommunledning att under osäkerhet helst göra rätt vid rätt tidpunkt. Familjerna har få anvisningar för hur de skall bete sig när familjesmitta redan är ett faktum. Det gäller att se till att alla barn etablerar handtvättsrutiner innan en eventuell skolstängning, så att inte smittan flyttar in till familjerna direkt. Det gäller att se till att medmänsklighet upprätthålls i kommunen och att inte okunskap och förvirring leder till mobbning av drabbade familjer. Alla kan råka illa ut.

Vad den enskilda gör har en avgörande betydelse och verksamhetschefernas betydelse är än större. Varken Torsås eller Sverige har just nu råd med en dubbel ekonomisk härdsmälta. Först en nedstängning av verksamheter (resor, besöksnäring) som inte kan bedrivas på grund av rådande förutsättningar. Sedan stillaliggande verksamheter (utbildning, transporter, bygg, dagligvaror) på grund av bristande planering inför kommande längre sjukskrivningar av framför allt äldre medarbetare. Det är idag som man måste ta in unga medarbetare för att snabbutbildas för de delar av verksamheten som de kan hantera. Det här gäller inte bara vårdyrken.

Låt oss hålla tummarna för Torsås.

Torsten Lindström, professor i matematik vid Linnéuniversitetet, bosatt i Söderåkra.

Annons
Annons
Annons
Annons