Tillsammans gör vi skillnad för klimatet

Debatt Artikeln publicerades

Klimatpolitik

Den här sommaren har visat på vad ett ändrat klimat kan betyda. Extrema väderhändelser som håller i, med långvarig torka, bränder, värme och vattenbrist har drabbat många delar av världen.

Det har gett oss anledning att fundera på hur vi kan bidra till förändring, hur vi tillsammans kan agera och politiskt göra skillnad. I kampen för klimatet behöver vi lyfta jämställdhet och hur även kommuner och landsting har en viktig roll att spela. Vi behöver klimatfeminism där kampen om jämställdhet och kampen om miljön och klimatet förenas!

Svenskarnas största klimatpåverkan är bilen, biffen och bostaden där hur vi reser, vad vi äter och hur vi värmer våra hus är sådant som påverkar klimatet. Samtidigt bidrar kvinnor och män i genomsnitt olika mycket till utsläpp av växthusgaser.

Kvinnor reser mer hållbart genom att resa kortare sträckor och åka kollektivt, cykla och gå och om alla reste som kvinnor skulle pengar kunna sparas visar studier. Ett samhälle planerat efter privatbilen är nämligen dyrt också sett till kronor och ören: bilar tar upp mycket yta i städer i form av parkeringsplatser och tar också större plats på vägar än om vi väljer att åka tillsammans, cykla eller gå.

Män i genomsnitt äter mer kött än kvinnor och påverkar på så vis klimatet negativt via tallriken. Inställningen till mer klimatvänlig mat skiljer sig också åt beroende på kön och unga kvinnor äter mer vegetarisk kost än män i deras ålder visar undersökningar. Även synen på våra bostäder och hur vi planerar att bygga samhället visar en skillnad mellan könen där kvinnor är mer villiga att ändra livsstil för att leva mer hållbart och ser behov av mer klimatsmarta hus.

Eftersom bilen, biffen och bostaden är vår största klimatpåverkan har vi ett ansvar att tillsammans erbjuda lösningar för hållbarhet. Genom att kommuner och landsting planerar jämställt och lyfter kollektivtrafik, cyklister och gående mer i samhällsplaneringen finns stora klimatvinster att göra.

Det samhälle vi bygger idag behöver också bestå av klimatsmarta hus och hållbart byggande. Kommuner och landsting kan också som stora inköpare av livsmedel göra skillnad genom att lyfta klimatsmart mat i sina verksamheter.

Kön spelar roll för våra vanor och klimat och jämställdhet hänger ihop, därför måste vi jobba för klimatfeminism. Miljöpartiet vill satsa mer på kollektivtrafik och cykelbanor, på vegetarisk kost i kommunala verksamheter och att fler bostäder byggs i trä.

Tillsammans kan vi arbeta för ett hållbart samhälle – och i det arbetet är jämställdhet en viktig del!

Kukkamariia Valtola Sjöberg (MP), sammankallande Jämställdhets- och mångfaldskommittén.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.