Ta av dig skygglapparna, Jonas Hellberg

Pär-Gustav Johansson (M)
 Anette Rogö (C) 
Jimmy Loord (KD) 
Sebastian Hallén (L) 
Elin Landerdahl (M) ,

på debattinlägg om skillnader i landstingspolitiken, publicerat 16 december

Jonas Hellberg (S) har delvis rätt när han anklagar oss för att ha en ideologi ”som helt saknar skygglappar”. I ett läge där vårdköerna har ökat och fler i länet saknar fast läkarkontakt, är vi beredda att vidga blicken och prova privata alternativ som bevisligen har inneburit bättre tillgänglighet på andra håll i landet.

Men Hellberg har sina ideologiska skygglappar på. Han säger tillsammans med sina rödgröna kolleger nej till våra förslag om att utvidga och utveckla vårdvalet med fokus på att lösa problemen ovan. Skattepengar ska inte användas till ökade privata vinster, menar han.

Samtidigt inför majoriteten vårdval som tillåter privata sjukgymnaster i rehabverksamhet och privata psykologer inom primärvården. Märkligt nog röstar Hellberg och andra motståndare till privat vård ja till detta.

    Att majoriteten plötsligt börjat vurma för medborgarnas valfrihet förefaller osannolikt i historiens ljus. Huvudskälet till dessa vårdval måste väl ha varit att här kan privata utförare korta vårdköer och ge medborgarna snabbare och enklare tillgång till vård?

    Samma argument gäller för våra förslag om fler vårdval och att ge privata utförare inom primärvården lika bra villkor som landstingets offentliga hälsocentraler, samt underlätta för ny- och filialetableringar av hälsocentraler. Det är offentligt finansierad vård som är öppen för alla. Att antyda något annat är direkt ohederligt.

    Men Hellberg vill inte lösa problem. Han är mer intresserad av höja tonen inför valet, komma med osakliga angrepp på Alliansen och larma om faran med privata utförare. Än en gång blir det tydligt att rödgröna landstingspolitiker med ideologiska skygglappar är orsaken till att människor i det här länet tvingas vänta i vårdköer och inte får tillgång till jämlik vård.

    Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.