Sverigedemokraterna - ett parti för kvinnor

Debatt Artikeln publicerades
Sverigedemokraterna är inte ett kvinnofientligt parti. Dagens debattör ger sin bild av hur det är att vara både kvinna och SD-politiker.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Sverigedemokraterna är inte ett kvinnofientligt parti. Dagens debattör ger sin bild av hur det är att vara både kvinna och SD-politiker.

Jag har upplevt kränkningar och hot, både i nära relationer, från bekanta och okända. En väninnas pojkvän sa att jag kunde hoppa i säng med honom utan att det gjorde något, för rödhåriga (jag, på den tiden) hamnar ändå i helvetet. Jag har fått höra att endast svenska horor går till mataffären ensamma, för att jag sa till en man att ställa sig sist i kön till kassan och inte tränga sig. Jag har blivit kallad rasist för att jag inte ville släppa en man före mig till bankomaten. Han skulle med tåget som jag, så vi hade lika bråttom båda två.

Jag växte upp med en alkoholiserad styvfar. Våld och kränkningar var vardagsmat. Nu har jag varit aktiv i SD i nära fyra år och jag har inte en enda gång varit med om något jag tolkar som kränkande. Jag möter respekt, omtanke och vänskap i alla sammanhang. Gemenskap - på riktigt. Jag blir uppmuntrad och uppbackad. Jag har blivit invald i styrelser på lokal-, distrikts- och regionnivå. Var i ligger kvinnofientligheten i det? Jag har hittat många nya vänner, män och kvinnor, över hela detta landet. De är dessutom från många olika länder och i högst varierande ålder. Jag upplever toleransen så mycket större i vårt parti än utanför.

Linda Emma Kotanen (SD), kandidat till kommun- och landstingsfullmäktige.
Foto: Mats Holmertz
Linda Emma Kotanen (SD), kandidat till kommun- och landstingsfullmäktige.
Nu har jag varit aktiv i SD i nära fyra år och jag har inte en enda gång varit med om något jag tolkar som kränkande. Jag möter respekt, omtanke och vänskap i alla sammanhang.
Linda Emma Kotanen (SD), kandidat till kommun- och landstingsfullmäktige.

När jag berättade för släkten att jag var Sverigedemokrat blev jag utfryst. Vi kunde inte ens komma överens om att vi inte kommer överens för det går inte att komma överens med en SD:are. För bara ett par dagar sedan blev jag kallad "skitskalle" av en manlig, vänsterorienterad släkting. Det visar, tycker jag, på att kvinnofientligheten inte kommer ifrån ett visst håll eller en viss rörelse. Snarare bottnar det i personer med dålig självkänsla och bristande förmåga att argumentera sakligt.

Men det är mina egna erfarenheter. Ni kan välja att tro på dem eller inte, det kan inte jag påverka. Men om jag visar på lite av vår politik.

Vårdnadsbidraget. Varför kallar ni det för en kvinnofälla? Hur kommer det sig att ni automatiskt sätter kvinnorollen som "hemvårdare"? Kan det inte vara en pappa eller farfar? Stereotypen står ni för! Justeringen av aborträtten är endast en justering. Begränsningen är på plats sedan många år. Vi vill lagstifta om ett undantagslöst förbud mot barnäktenskap och månggifte, som skydd för kvinnor som kommer till vårt land.

Vi i Sverigedemokraterna vill förbättra barnfamiljers ekonomi genom stärkt föräldrapenning och bostadsbidrag, ett nytt engångsbidrag för förstföderskor och ett stärkt underhållsstöd som följer prisindex.

Vi vill förenkla familjers livspussel med en helt avkvoterad föräldraförsäkring och därigenom överlåta åt föräldrarna att bestämma vem som ska vara hemma med barnen. Vi vill ha en flexibel barnomsorg med bättre tillgång till nattis och dagbarnvårdare och förbättra möjligheten för föräldrar eller anhöriga att vara hemma utanför föräldraförsäkringen.

Vi vill göra det lättare att få en heltidstjänst inom vården, karriärslyft för sjuksköterskor och undersköterskor samt slopa delade turer och karensdag för vårdpersonal.

Vi vill ha bättre belysning på gator och torg, övervakningskameror på särskilt utsatta platser, en mer närvarande polis och ett stärkt rättssystem där förövaren straffas och brottsoffer får upprättelse.

Hur kan detta vara kvinnofientligt?

När man dagligen ser att inlägg i social media som påstår att vi är emot verklighetsförankring, yttrandefrihet, slutledningsförmåga och dessutom har dålig musiksmak, är det svårt att ta folk på allvar. Vad ska man ha för musiksmak i Sverige? Dessa inlägg gillas av tusentals människor. Jag är rädd för att det finns människor som blir irriterade på att jag har en positiv bild av SD-mannen men jag har träffat på så många fina, rakryggade män i denna folkrörelse att jag inte är rädd att försvara dem. Det som oroar mig är att det finns människor som ogillar oss så mycket att de inte vill att det ska gå bra för Sverige med vår politik. Att de vill skrämma våra väljare genom att kasta epitet och lögner om oss runt sig helt hämningslöst. I synnerhet är det populärt att försöka skrämma kvinnor med SD:s påstådda "kvinnofientlighet". Det är inte konstruktivt! Det är kvinnofientlighet om något! Men jag kommer fortsätta kämpa för ett bättre land. Även för er som hånar, sätter epitet och försöker skrämmas.

Linda Emma Kotanen (SD), kandidat till kommun- och landstingsfullmäktige.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.