Skattebetalare betalar för fria bussbiljetter

Bo Karlsson, Claus Zaar, Petra Gustafsson, Britt-Marie Sundqvist, Sune Olsson, Göran Gustafsson och Martin Kirchberg ,
Landstinget och KLT säljer kraftigt subventionerade busskort till Migrationsverket. En affärsuppgörelse som kritiseras kraftfullt av dagens SD-debattörer.
Landstinget och KLT säljer kraftigt subventionerade busskort till Migrationsverket. En affärsuppgörelse som kritiseras kraftfullt av dagens SD-debattörer.

"Det är just skattebetalarna och de fullbetalande resenärerna som finansierar dessa resor, genom att de möjliggör att tågen och bussarna över huvud taget kan rulla och att KLT sedan kan dumpa bort länskort till Migrationsverket."

Migrationsverket får av Kalmar Länstrafik köpa trettiodagarsbiljetter med upp till 90 procents rabatt för att sedan dela ut gratis till länets asylsökande. Det tycker landstingsstyrelsens ordförande, Anders Henriksson (S), är mycket bra. Det klargjorde han under debatten i landstingsfullmäktige den 30 september, med anledning av vi Sverigedemokrater ställt en interpellation till honom om detta.

Under perioden april-september i år har 11 990 trettiodagarsbiljetter, med ett sammanlagt fullvärde av 17,3 miljoner kronor, inköpts av Migrationsverket till ett pris av 3 miljoner kronor. Sedan i juni har antalet biljetter stadigt ökat. I september såldes 3 027 trettiodagarskort till ett fullvärde av 4 358 880 kronor för 500 000 kronor till Migrationsverket, alltså en rabatt på nästan 90 procent.

Fast så heter det inte officiellt. Det beror på att man i avtalet mellan KLT och Migrationsverket blandat bort korten: man påstår nämligen att Migrationsverket säljer resekort. Det Migrationsverket betalar för korten kallas då Migrationsverkets kostnad och den sägs utgöra skillnaden mellan köp och försäljningsprovision. Man kallar alltså den upp till 90-procentiga rabatten för försäljningsprovision.

Detta avtal försvarades i landstingsfullmäktige med hull och hår av Anders Henriksson och andra ledamöter från den rödgröna majoriteten. Till exempel påstods avtalet främja integrationen, då det sades underlätta asylsökandes resor i länet. Det vore dock en betydligt bättre integration att från första stund få klart för sig att man i Sverige, liksom i de flesta länder, får betala för sig när man vill åka kollektivt.

Andra debattörer påstod att vi polariserade grupper mot varandra när vi krävde att alla ska betala på bussen eller tåget. I själva verket är det ju den rödgröna majoriteten som ställer grupper mot varandra, när man ger en grupp upp till 90 procents rabatt på resande.

Anders Henriksson hävdade vidare att avtalet är rakt igenom positivt för landstingets ekonomi och att skattebetalarna inte på något sätt finansierar trettiodagarskorten, utan det gör Migrationsverket. Men det är just skattebetalarna och de fullbetalande resenärerna som finansierar dessa resor, genom att de möjliggör att tågen och bussarna över huvud taget kan rulla och att KLT sedan kan dumpa bort länskort till Migrationsverket. Ty hur skulle det gå om alla resenärer åkte med 90 procents rabatt på alla resor?

Dessutom måste man ställa frågan till Anders Henriksson: varifrån får Migrationsverket sina pengar? Det finns inte möjligen några som också betalar statlig skatt här i Kalmar län?

På vår fråga om varför ett beslut som innefattar årliga rabatter på upp till 54 miljoner kronor inte varit uppe i landstingsfullmäktige, utan till på köpet varit ett rent tjänstemannabeslut, svarade Anders Henriksson bara att vilken försäljningsprovision en återförsäljare får är heller inte en fråga för landstingsfullmäktige. Nej, inte om det varit fråga om provision, men nu är det alltså i verkligheten en synnerligen omfattande och kraftig rabatt och då borde denna fråga självfallet ha gått till landstingsfullmäktige, i synnerhet som landstinget här ger sig in på en helt ny verksamhet.

Det är i sammanhanget viktigt att påpeka att det inte är de asylsökande som är ansvariga för det nämnda avtalet. Det är helt och hållet den styrande majoritetens ansvar. Det är därför skrämmande att se hur denna rödgröna majoritet har så lite känsla för medborgarna och skattebetalarna och förstår så lite av grundläggande fair-play och rättvisa.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.