SD har missuppfattat demokratins regler

Debatt Artikeln publicerades

Replik

på debattinlägg om Sverigedemokraterna, publicerat 8 oktober.

Lars Moquist verkar ha missförstått hur den svenska, representativa demokratin fungerar. Att ett parti kräver att andra partier ska samarbeta är inte skäl nog. Endast en egen majoritet kan garantera möjligheten att bilda eller ingå i regering. Ert valresultat berättigar till en plats i riksdagen med ett antal mandat, inget mer.

Sätter man det här kravet på inflytande med hänvisning till något dussin procent i kontrast till det faktum att Socialdemokraterna historiskt sett ständigt varit största parti och ändå suttit i opposition blir era krav på att få vara med i sandlådan rent sagt störtlöjliga. Era ryggdunk betyder ingenting i plenisalen.

Moquist nämner bland annat Danmark som positivt exempel av samarbete med SD-liknande partier. Danmark, där man infört segregerande gettolagar och sedan flyktingkrisens början konfiskerar guld och smycken från flyktingar. Danmark är inte ett positivt exempel.

Tiderna förändras inte. Mannaminnet är dock kort och nyliberalismen håller inte sina löften. Redan nu är ni stora här och var i landet. Snart kan ni vara störst överallt.

Släpp prestigen, manipulera inte demokratin; se till att kryptofascister inte får något inflytande.

Jonas Hansson, Hässleby.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.