SD är ett hot mot HBTQ-personers rättigheter

Debatt Artikeln publicerades
Hoten och förföljelser av HBTQ-personer ökar runt om i Europa. Dagens S-debattörer är oroliga för att samma utveckling kan komma till Sverige. därför, anser debattörerna, är det viktigare än någonsin att stå upp för alla människors lika värde.
Foto: Arkivbild
Hoten och förföljelser av HBTQ-personer ökar runt om i Europa. Dagens S-debattörer är oroliga för att samma utveckling kan komma till Sverige. därför, anser debattörerna, är det viktigare än någonsin att stå upp för alla människors lika värde.

HBTQ-rättigheter

”Det är tragiskt och ryggradslöst att M verkar välja makten före att stå upp för demokratiska värderingar om alla människors lika värde.”

I augusti är Sverige värd för Europride i Stockholm och Göteborg och runt om i landet hålls Pride-parader. Så också här i Kalmar Län. För SSU är det självklart att delta i Kalmar Pride för allas rätt att vara sig själv och älska vem man vill. Det känns viktigare än någonsin att stå upp för det i en tid då hbtq-rättigheter hotas av högerextrema krafter. Pride är politik och nu i höst går Sverige till val. Därför vill vi påminna om det enskilt största politiska hotet mot hbtq-personer: Sverigedemokraterna.

I takt med att högerpopulismen växer hotas också våra framsteg för HBTQ-personer. Vi ser det runt om i Europa där hbtq-rörelsen möter kraftigt och våldsamt motstånd. Homofober marscherade i hundratusentals i Frankrike mot samkönade äktenskap och familjer, hbtq-organisationer och aktivister trakasseras i Ungern och Polen. Ryssland och Litauen har antagit lagar mot så kallad ”gay-propaganda” och i Turkiet förbjuds prideparader.

Att Sverige står värd för Europride innebär ett större internationellt fokus och att vi har Europas ögon på oss. Sverige ska vara ett föregångsexempel. Men tyvärr finns homofobiska krafter i allra högsta grad även i Sverige som kanaliseras parlamentariskt genom SD. De är nämligen inte bara ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, det är även ett hbtq-fientligt parti som dyrkar kärnfamiljen. Det finns flera exempel på homofobiska uttalanden som gjorts av SD:s företrädare. Exempelvis har SD:s vice talman Björn Söder kallat Pride för en pervers tillställning och jämfört homosexualitet med pedofili.

Daniel Nestor, distriktsordförande SSU Kalmar län.
Foto: Privat
Daniel Nestor, distriktsordförande SSU Kalmar län.
”I takt med att högerpopulismen växer hotas också våra framsteg för HBTQ-personer.”
Daniel Nestor, distriktsordförande SSU Kalmar län

SD säger nej till alla hbtq-vänliga reformer, men ja till alla hbtq-fientliga förslag. De vill bland annat att präster ska kunna säga nej till att viga samkönade par, de är emot att samkönade par ska kunna adoptera, att lesbiska par ska få assistans med insemination, de vill inte att transpersoner ska ges skydd i diskrimineringslagar och det var inte längesen de tyckte att Svenska kyrkan borde “bota homosexuella”.

Mot bakgrund av SD:s värderingar och hbtq-fientliga politik är det också anmärkningsvärt att Moderaterna är beredda att ta stöd av SD för att regera. Det vore farligt för Sveriges utveckling och inte minst för hbtq-rörelsens framsteg. Det är tragiskt och ryggradslöst att M verkar välja makten före att stå upp för demokratiska värderingar om alla människors lika värde.

Under mandatperioden har den S-ledda regeringen i kontrast mot SD tagit viktiga steg för att förbättra hbtq-personers villkor. Bland annat har en utredning om en modernare föräldraförsäkring som omfattar stjärnfamiljer tillsatts, lika villkor för assisterad befruktning har införts, det straffrättsliga skyddet för transpersoner har stärkts och transpersoner som drabbats av det tidigare steriliseringskravet kan nu ansöka om statlig ersättning. Det är konkreta resultat som gör skillnad tack vare Socialdemokraterna. Framåt vill vi bland annat stärka hbtq-kompetensen inom vården och elevhälsan, införa ett tredje juridiskt kön och stärka arbetet mot hatbrott.

Hbtq-rörelsens historiska segrar får aldrig tas för givna, det är något vi ständigt måste försvara. För det går snabbt att rasera något som tagit lång tid att bygga upp. SD är ett reellt hot mot hbtq-personers rättigheter. Om de får ökat inflytande efter valet kan många segrar vi tagit för givna rullas tillbaka. Det kan du vara med och förhindra i valet den 9:e september.

Daniel Nestor, distriktsordförande SSU Kalmar län

Klara Hellberg Hallengren, feministisk ledare SSU Kalmar län

Philip Botström, förbundsordförande SSU

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.