Näringslivet får inte underskattas

Debatt Artikeln publicerades

Näringslivspolitik

För några dagar sedan kom Svenskt näringslivs ranking för Sveriges 290 kommuner. Den visar en oroväckande utveckling för Kalmar län där 9 av 12 kommuner hittas på den nedre halvan. Detta är inte acceptabelt, och ett bevis på att infrastruktur och näringslivssatsningar är kraftigt eftersatta. Mycket hänger också samman med hur länets kommuner bemöter näringslivet i sina kontakter, vilket har ett starkt samband med det ledarskap som finns i kommunerna. Här måste regionen och kommunerna hjälpas åt att stärka upp det lokala ledarskapet och det lokala näringslivsklimatet så ledarskapet kan inspirera och leda. Näringslivsfrågor måste komma högre upp på agendan. Ett första steg är att nya region Kalmar län startar ett företagarråd där näringsliv och politiker från hela länet kan hitta former för samverkan. Ett naturligt nästa steg är givetvis att det finns liknande företagarråd i länets alla kommuner.

Företagen ska uppskattas mer, inte beskattas mer. När kostnaden är för hög förverkligas inte idéer. Även kommuner bidrar till onödigt höga kostnader för företagande. Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Därför måste det bli enklare att starta, driva, utveckla och äga företag. Entreprenörer ska kunna, vilja och våga satsa på de företagsidéer de har. Krångliga regler och skatter ska inte få sätta käppar i hjulen. Inte heller får kommunerna åsidosätta den konkurrens som finns genom att starta verksamheter som konkurrerar med näringslivet utan istället underlätta för och ge möjlighet för ett bättre företagsklimat.

För att underlätta för näringslivsutvecklingen i vårt län behöver vi satsa på ett regionalt inkubatorprogram som kan stödja entreprenörer, forskare, innovatörer och företagare i deras arbete med att kommersialisera sina idéer och utveckla sina företag. Varje nytt arbetstillfälle genererar mer resurser till vår gemensamma välfärd. Ska fler jobb kunna skapas i vårt län krävs god samverkan kring forskning och utveckling. I detta perspektiv är de gröna näringarna i vårt län extra viktiga. Satsningar på vägar och järnvägar måste prioriteras som en viktig förutsättning för företagande i hela länet. För detta krävs en konkret plan för att stärka hela länets konkurrenskraft. Genom bättre utveckling av kollektivtrafiken, infrastruktur samt utbildning och forskning i världsklass skapar vi en hoppfull framtid för Kalmar län.

Malin Sjölander (M) gruppledare landstinget

Pär-Gustav Johansson (M) vice gruppledare landstinget

Jan R Andersson (M) riksdagsledamot

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.