Majoriteten svarslös om regional utveckling

Debatt Artikeln publicerades

Slutreplik i debatt om regional utveckling, tidigare inlägg 25 och 30 april

Majoriteten har svarat på vår artikel, där vi uttrycker oro för att majoriteten inte prioriterar regional utveckling. De gör det utan att lämna några svar, genom att skylla ifrån sig, och genom att framhålla en enda åtgärd de vidtagit. Som för övrigt inte är något annat än ett omdöpt oppositionsförslag.

Faktum kvarstår: Majoriteten har gett regionala utvecklingsförvaltningen så lite pengar i årets budget, att det inte räcker till att betala tjänstepersonernas löner. Resultatet friserar majoriteten med kapital från regionförbundet, som ansvarade för regional utveckling till årsskiftet. Istället för att använda det till strategiska satsningar som långsiktigt stärker länets konkurrenskraft och gör det mer attraktivt att bo och verka i.

Majoriteten har inte satsat en krona av regionens miljardbudget på regional utveckling; sådana insatser finansieras med statliga medel, EU-bidrag och extern finansiering. Det är Region Kalmar län ensamma om i riket.

Alla andra regioner satsar i varierande grad egna medel. Det är en styrka som ger handlingsfrihet och möjligheter till snabbfotade insatser, istället för att vara beroende av komplicerade projektansökningar hos myndigheterna. Det signalerar också en ambition och en tro på länets framtid.

Vi förstår att majoriteten lägger sina pannor i djupa veck över hur de ska kunna vända den allt djupare ekonomiska krisen länets sjukvård har hamnat i. Men om majoriteten menar allvar med alla strategier och handlingsplaner så måste de våga tro att en satsad miljon på regional utveckling kan ge tio miljoner tillbaka i ökade skatteintäkter på sikt. Sjukvårdskrisen i länet får inte smitta av sig på det långsiktiga arbetet med att utveckla länet.

Vi får inga indikationer om att majoriteten är i närheten av dessa insikter.

Pär-Gustav Johansson (M)

Åke Nilsson (KD)

Åke Bergh (M)

Anders Andersson (KD)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.