Liberalerna har politiken för Kalmar

Debatt Artikeln publicerades

Replik, på debattinlägg om kommunpolitik i Kalmar. Publicerat 4 september

Det har varit bostadsbrist och behovet har varit stort. Det finns nu en planberedskap. Jag skulle dock önska att man tillfälligt prioriterade annan planering till exempel i vår stadskärna och stadsdelscentra och pausade planeringen av bostäder. Stadsplanering är inte bara bostäder.

Vatten och miljöfrågorna är viktiga. Liberalerna har pressat på och bidragit till att kommunen sökt medel för att städa våra stränder och att vi fått en Seabin i gästhamnen. Vi har lagt förslag om användning av avjoniserat vatten för att minska behovet av tvättmedel i Kalmarhems tvättstugor. Förhoppningsvis kan ett försöksarbete påbörjas.

Turism och besöksnäringsfrågorna har verkligen tagit fart denna mandatperiod bl.a. tack vare fullmäktiges beslut om treårig finansiering och tydliga mål till Destination Kalmar. Ett beslut som togs enhälligt och i gott samarbete mellan partierna.

Liberalerna har också stött investeringarna som gjorts, satsningen på fiber och skapandet av arenor för bredd- och skolidrott.

Men på ett område har ni misslyckats totalt. Var fjärde person med utrikes bakgrund saknar ett arbete i Kalmar, i riket är det var femte. Här har S misslyckas. I gruppen unga kvinnor med utrikesbakgrund är siffran var tredje. Ni har trots många kommunala miljoner på arbetsmarknadsinsatser misslyckats med att integrera människor. Passivitet och samma lösningar för alla har varit er lösning. Det har inte fungerat.

Inte med heller ett ord nämner kommunalrådet att Kalmar presterar medel på de områden som en kommun ska fokusera på, hur står vi oss bland landets 290 kommuner? De kommunala skolorna plats 85 i riket, äldreomsorgen plats 119 i riket, företagsklimatet enligt Svenskt näringsliv plats 75. Medelbetyg.

Persson (S) har blivit det han fruktat mest ”fat and happy”. Det behövs nya idéer och krafter för Kalmar. Liberalerna har också över 100 förslag och vill se fokus på det viktiga, skola, äldreomsorg och socialtjänst.

Carl-Henrik Sölvinger (L), oppositionsråd.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.