Klimathotet är kraftigt överdrivet

Debatt ,

på debattinlägg om klimat­politik, publicerat den 10 februari.

Kalmar läns städer Kalmar, Oskarshamn och Västervik kommer till stora­ delar översvämmas enligt miljöpartisten och klimatalarmisten Max Troendlé, tillika ordförande för Miljöpartiet i Kalmar län. Han skriver att torka kommer att drabba Kalmar län på grund av klimatförändringarna. Det finns inga meteoro­logiska observationer som styrker dessa påståenden, snarare precis tvärtom. Det är beklämmande att politiker försöker skrämma människor utan att kunna bevisa sin tes med fakta.

Först kan vi fastslå att det under alla tider pågått klimat­förändringar, med istider, varvat med varma perioder. På 1000-talet upplevde vi i Europa en varm period men cirka 600 år senare upplevde Europa det som brukar kallas för lilla istiden, med mycket bistert klimat och svält. Under de senaste 150 åren har vi mycket riktigt haft en global uppvärmning om cirka 0,8–0,9 grader. Det är nog de allra flesta överens om.

Men det innebär inte att våra städer till stora delar kommer att dränkas av Östersjön. Faktum är att under de senaste århundradena har Östersjöns havsnivå sjunkit enligt SMHI. Det beror på landhöjningen på cirka 1–2 millimeter per år i Kalmar län och betydligt mer längre norrut men det förtränger uppenbarligen Max Troendlé. När det gäller torkan är Max Troend­lé även där ute på hal is. Enligt statistik från SMHI har årsnederbörden ökat från att vara under 400 millimeter på 1870- talet till att nu ligga en bra bit över 500 millimeter i vår region. SMHI förutspår dessutom en fortsatt ökning i sina prognoser.

    Däremot kan ökad neder­börd i vår region leda till högre flöden i våra vattendrag och det kan innebära översvämningar. Där bör kommunerna och länsstyrelsen fokusera sina resurser för att förebygga framtida problem.

    Den uppvärmning som pågått har inneburit en hel rad positiva effekter för samhället i minskade kostnader för exempelvis uppvärmning av lokaler. Det har också inneburit stora fördelar för skogsbruk, jordbrukssektorn och vår livsmedelsförsörjning. Om däremot klimatförändringarna inneburit ett kallare klimat vill jag inte ens tänka på konsekvenserna i vår region. Klimatet på 1600-talet vill nog ingen ha tillbaka, inte ens Miljöpartiet och Max Troendlé.

    Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.