Annons

Kalmars roll i världen är viktig

Global politik
”Socialdemokraterna i Kalmar har alltid stått upp för demokrati, frihet och mänskliga rättigheter, och aktivt verkat i internationella frågor via utbyten och samarbeten där vi verkat för solidaritet och humanism.”
Publicerad 29 augusti 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Sveriges medlemskap i EU tjänar oss väl, såväl politiskt som ekonomiskt.” Dagens S-deabttörer vill slå vakt om det svenska EU-medlemskapet. Europa behöver mer samarbete, inte mindre konstaterar debattörerna.
"Sveriges medlemskap i EU tjänar oss väl, såväl politiskt som ekonomiskt.” Dagens S-deabttörer vill slå vakt om det svenska EU-medlemskapet. Europa behöver mer samarbete, inte mindre konstaterar debattörerna.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

I Kalmar kommun bryr vi oss om vår omvärld. Vi står upp för solidaritet, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Religions- och trosfriheten är självklar för oss. Vi välkomnar personer som kommer från en annan del av världen.

Kalmar och Sverige är idag del av en global värld. Vi påverkas av det som händer i världen. Direkt eller indirekt. Det är dessutom alla människors rätt att uppleva den frihet och demokrati som vi lever i, och ett extra ansvar för oss att visa vägen och att stå upp för andra människors rättigheter.

Annons

Socialdemokraterna i Kalmar har alltid stått upp för demokrati, frihet och mänskliga rättigheter, och aktivt verkat i internationella frågor via utbyten och samarbeten där vi verkat för solidaritet och humanism. Samarbete och dialog är vägen till en bättre värld.

Johan Persson (S).
Johan Persson (S).Foto: Mats Holmertz
”Sverige ska vara ett öppet land som tar sitt ansvar när människor flyr från förtryck och förföljelse, eller söker skydd vid krig eller naturkatastrofer.”
”Johan Persson (S), kommunalråd.”

För första gången sätter vi detta på pränt i ett konkret internationellt avsnitt i vårt valmanifest, där vi slår fast vilken linje vi kommer att driva internt i vårt parti och gentemot regering och riksdag.

Socialdemokraterna i Kalmar går till val på att:

# Ta tydlig ställning för folkrätten.

Exempelvis Palestinas rätt till självständighet och kurders rätt till frihet, säkerhet och självstyre. Israels ockupation av Palestina måste upphöra. Likaså Marockos ockupation av Västsahara, för att ta ytterligare ett exempel.

Vidare måste Kurdernas säkerhet och frihet försvaras och säkerställas, och om kurderna önskar ett självständigt Kurdistan så måste det långsiktiga målet vara en dialog och samvaro som leder till att den önskan kan uppfyllas.

# Ta ställning och verka för pressfrihet, tryckfrihet och yttrandefrihet.

Vi ser idag hur de här självklara friheterna, särskilt pressfriheten, för första gången på länge är under påtagligt hot även i vår politiska och geografiska närhet. Journalister mördas och förföljs även i Europa. Det är förfärligt och måste upphöra.

# Ta ställning och verka för ett EU-solidariskt flyktingmottagande.

Sverige ska vara ett öppet land som tar sitt ansvar när människor flyr från förtryck och förföljelse, eller söker skydd vid krig eller naturkatastrofer. Sverige utvecklas och stärks av invandring, där vi blir fler som kan bidra till den svenska välfärden. Samtidigt har de senaste åren visat att stora flyktingströmmar kräver att alla tar ett sådant ansvar. Inför nästa flyktingkatastrof där människor söker sig till Europa måste EU gemensamt hitta former där alla medlemsländer hjälper till. Utvecklingen i EU går tyvärr i omvänd riktning. Därför måste vi ännu tydligare värna asylrätten och stå upp för EU-samarbetets grunder.

Annons

# Verka för att EU-samarbetet stärks och förbättras.

Storbritannien är tyvärr på väg att lämna EU och i flera andra medlemsländer - till och med i Sverige - växer partier som argumenterar för EU-utträde. Sveriges medlemskap i EU tjänar oss väl, såväl politiskt som ekonomiskt. Europa och världen i övrigt behöver mer samarbete, inte mindre. Det ska Socialdemokraterna i Kalmar stå upp för.

# Verka för att stärka FN:s ställning.

Även FN har försvagats på senare år. Stora och viktiga medlemsländer visar ett bristande engagemang för FN-samarbetet, och Säkerhetsrådet begränsas ofta av att permanenta medlemsländer utnyttjar sin vetorätt. Sverige ska fortsätta att stå upp för FN-samarbetet och driva på för att utveckla och fördjupa det. Inte minst som en kontrast till att överväga medlemskap i militäralliansen Nato.

Vi ser att samtliga dessa viktiga punkter och principer idag är hotade eller försämrade. Världsläget har kanske inte sammantaget varit mer ansträngt sedan Andra världskrigets slut. Då måste vi som brinner för de här frågorna växla upp och ännu tydligare ställa oss på de utsattas sida.

Johan Persson (S)

Roger Kaliff (S)

Denja Eliassi (S)

Nasim Malik (S)

Annons
Annons
Annons
Annons