Jämlik sjukvård – valets stora fråga

Debatt Artikeln publicerades

Sjukvård

Sjukvården är för de flesta vardagens och därför också valets viktigaste fråga. Det märker vi när vi träffar väljare. Och det är också svaret i många opinionsmätningar. Långa vårdköer till sjukhuskliniker, stängda vårdavdelningar, personalbrist, överbelastade läkare på hälsocentraler och ojämlik vård. Ja, listan kan tyvärr göras lång. De senaste fyra åren är en sorglig historia för allt för många patienter också i vårt län.

Trots att den styrande rödgröna politiska ledningen inte vill erkänna det så är det ett faktum att sedan kömiljarden togs bort har vårdköerna i Kalmar län fyrdubblats. I januari 2015 stod 313 personer i vårdkö och hade väntat mer än tre månader på att få träffa en specialistläkare. Tre år senare januari 2018 hade vårdkön ökat till 1 263 patienter. Detta duger inte.

Vi vill inte ha en sjukvård där vårdköerna växer. Det är därför som KD i hela valrörelsen bland politiska frågor ständigt lyft fram sjukvården. Vi har redovisat en rad åtgärder. Återinför kömiljarden. Skärp vårdgarantin så att man får rätt att träffa rätt vårdkontakt inom 24 timmar. Ge varje patient rätt till fast läkarkontakt vid återkommande vårdbehov.

Många av sjukvårdens brister består i svårigheter att rekrytera och behålla läkare och sjuksköterskor. Därför har nu Ebba Busch Thor och KD presenterat ännu en lösning. Bryt med hyrläkarkostnaderna och den bristande kontinuiteten. Ge läkare och sjuksköterskor som vill ta jobb i glesbygd fördubblad lön. Detta skulle ge den nära vården på hälsocentraler och läkarmottagningar chans att bemannas med fast anställd personal. Vinnare blir patienterna på små orter och i glesbygd. Vi kan med KD:s förslag få en tryggare och mer jämlik sjukvård!

Anders Andersson (KD), distriktsordförande och landstingskandidat

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.