Inför en vegetarisk dag i skolan

Leila ben Larbi (V), 2:e vice ordförande, barn o ungdomsnämnden Jonas Friberg (V), ersättare barn o Ungdomsnämnden Elsa Berg (V), ledamot servicenämnden Jens Körge (V), ersättare servicenämnden ,

Vi äter mycket kött i Sverige. Vi har ökat vår köttkonsumtion med omkring 40 procent de senaste 20 åren. Det vi äter påverkar världen här och nu. Det påverkar vår hälsa och vår miljö.

Vänsterpartiet tycker att nu det är dags att införa en vegetarisk dag i veckan på alla kommunens skolor. Det finns stora hälsovinster med att äta mycket grönsaker, frukt, baljväxter och annan mat från växtriket.

Äter man vegetarisk kost så löper man till exempel mindre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer.

Vegetarisk mat innehåller alla näringsämnen som kroppen behöver. Vegetarisk kost är också ett smart miljöval. Om man väljer att helt gå över till en vegetarisk kost så minskar en matens klimatpåverkan med mer än hälften.

Att producera kött kräver alltid mer energi än att odla grönsaker. Kött kan ge upp till 100 gånger högre koldioxidutsläpp än grönsaker.

Vi vill nu att alla barn och ungdomar en dag i veckan ska få ta del av allt vad det vegetariska köket har att erbjuda. Låt oss nu göra som en tredjedel av landets kommuner redan gjort, inför köttfri måndag.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.