Fortsätt forska i Äspölaboratoriet

Debatt Artikeln publicerades

Äspölaboratoriet

Fortsätt forska i Äspölaboratoriet

Äspölaboratoriet norr om Oskarshamn är en unik forskningsanläggning. Den finns nästan 500 meter ner i urberget och är Sveriges största forskningsprojekt någonsin. SKB har snart fullgjort sitt uppdrag att ta fram en metod för slutförvar av använt kärnbränsle och det finns nu en unik möjlighet att knyta till oss massor med verksamhet inom flera olika områden för en lång tid framåt.

SKB jobbar fram till 2020 med att hitta andra aktörer som är villiga att ta över ansvaret, men sedan är det försent. Om ingen hittas så kommer Äspölaboratoriet att läggas ned, vilket vore en stor förlust för regionen.

Den rödgröna majoriteten i kommunen och regionen låter chansen gå förbi och har inte visat något intresse i frågan utan kommer låta denna otroliga möjlighet gå i graven. Vi i Liberalerna vill istället fånga möjligheten medan den fortfarande finns och satsa på att bevara denna fantastiska anläggning till forskning och innovation.

Ska vi få till en ny forskningsverksamhet att vara stolta över i vår region, måste vi agera nu. Både Oskarshamns kommun och Region Kalmar län måste växla upp arbetet för att skapa ett forsknings- och innovationscentrum i världsklass. En röst på Liberalerna är en röst för att prioritera Äspölaboratoriets framtid.

Johanna Wyckman (L), toppkandidat på landstingslistan för mellanlänet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.