Annons

En genomgripande reform av Arbetsförmedlingen brådskar

Slutreplik i debatt om Arbetsförmedlingen, tidigare inlägg 27 februari och 18 mars.
Publicerad 23 mars 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Inte ett uns av självkritik syns mellan raderna när Arbetsförmedlingens debattörer bemöter den förödande granskning som regeringens egna utredare presenterat. Istället för att prata vilseledande om vad forskningen faktiskt säger, borde all energi nu riktas mot att förändra myndigheten i grunden. Att myndighetsutövningen inte fungerar är helt uppenbart.

Regeringens utredare Cecilia Fahlberg är inte nådig i sin kritik i den nyligen presenterade Arbetsmarknadsutredningen. Arbetsförmedlingens myndighetsutövning brister i avgörande delar.

Annons

Registervården fungerar inte. Kontrollfunktionerna för aktivt arbetssökande är i princip obefintliga. Åtgärder har sjösatts slentrianmässigt under senare år utan uppföljning och resultat.

Mest uppmärksammat är ”Extratjänsterna” som träffar fel deltagare, med tveksamma aktiviteter och med en miljardnota som skattebetalarna återigen får hosta upp till begränsad nytta.

Inte ett ord av detta nämner debattören Johan Berg i sin hårdvinklade artikel.

Det finns självklart en förståelse för att den neddragning som nu sker skapar en oro inom myndigheten, men det är ingen ursäkt för att som Berg slarva med fakta:

För det första är det ett faktum att SCB slagit fast att 1,5 procent av förmedlade jobb i Sverige går via AF:s personal. Den statistik som debattören hänvisar till i ”lämnat-undersökning” visar dessutom att endast 5 procent av de inskrivna arbetslösa som får ett arbete har fått informationen via AF:s personal.

För det andra, förvaltningsanslaget och antalet anställda har ökat med nästan 50 procent de senaste åren. Att säga att resurserna inte finns är helt enkelt inte sant. Om det föreligger arbetsmiljöproblem är det snarare en fråga om oklar styrning under senare år.

För det tredje, forskningsrapporten som debattören hänvisar till rekommenderar att andelen privata aktörer ska öka, inte tvärtom. Med rätt resultatstyrning kan dessutom kostnadseffektiviteten öka, vilket forskningen slår fast i flertalet länder-exempel.

Viktigast dock för att nå bättre resultat är att hantera det som är myndighetens kärnuppdrag. I det ligger att hantera basala uppgifter som kontroll och uppföljning. När nu myndigheten genomgår en stor förändring är det viktigt att myndighetsuppdraget tydliggörs.

I det ligger att kostnadskostymen minskar, resultaten ökar och myndighetsutövningen faktiskt fungerar. Annars kan omställningsarbetet ytterst försvåras när vi nu går mot tuffare tider.

Anders Weihe, Förhandlingschef,Teknikföretagen

Annons

Ulf Lindberg, Näringspolitisk chef, Teknikföretagen

Annika Arpfors, regionchef, Teknikföretagen

Mats AnderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons