Diskriminering av äldre är oacceptabelt

Debatt Artikeln publicerades

Äldrevård

På våra hälsocentraler idag finns förutom distriktsläkare, de oerhört viktiga specialistsjuksköterskorna med kompetenser för astma/kol, diabetes och de patienter som behöver stöd med tobaks avvänjning.

Vi Kristdemokrater anser att det är en självklarhet att även äldresjuksköterskan finns att tillgå på alla våra hälsocentraler i länet.

Vi kristdemokrater kommer aldrig ge oss, förrän vi har äldresjuksköterskor på alla våra hälsocentraler.

Äldresjuksköterskans specialistområde är att möta alla de behov man som äldre har i din vardag. Att få stöd och vägledning för de biverkningar/ följdverkningar som behandlingar för kroniska sjukdomar kan ge.

Det ingår också att undervisa och handleda i nya behandlingar, ge den tid man behöver för att lära sig om hjälpmedel som är nya för patienten.

I undervisningen kommer självklart det förebyggande arbetet in, till exempel situationer man behöver uppmärksammas på vid sömnstörningar och för att kunna jobba fallförebyggande.

Självklar svarar en äldresjuksköterskan i telefon när patienter ringer - här skall man inte trycka in siffror för olika val, såsom det vore ett Sudoko.

Tyra E O Graaf (KD), envis distriktsköterska.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.