Det är tid för Sverige att gå med i NATO

Rolf B Bertilson ,

Självklart skall Sverige, förhoppningsvis tillsammans med Finland, gå med i försvarsalliansen NATO. Redan idag har vi omfattande övningsverksamhet med NATO, vår egen utrustning synkroniseras med NATO:s utrustning, samarbete sker på kommunikationens område med mera.

Jag hoppas det aldrig kommer, men skulle Ryssland känna sig ordentligt hotad av länderna bakom NATO skulle de med all säkerhet inta Gotland som ett första steg. Gotland utgör ju för alla en enorm plattform i varje krigssituation. Ungefär som Malta gjorde under andra världskriget.

Vi själva skulle inte ha mycket att sätta emot. Så vitt jag vet finns inga robotförband på Gotland. Där finns ett antal tanks och för närvarande några JAS-plan. Inte mycket till försvar om Ryssland verkligen vill.

Ryssland är ju den enda tänkta krigsutlösaren i vårt område. NATO närmar sig mer och mer och desto strakare NATO syns runt Ryssland desto större är chansen att "ryssen" håller sig lugn. Ett anfall mot väst skulle bli alldeles för dyrt.

  Av den anledningen är det än viktigare att Finland och Sverige stänger till öppningen söderut i stället för att som nu utgöra en dåligt försvarad spelplan för alla och envar.

  Samtidigt vore det bra om vi kunde komma framåt i frågan om viss värnplikt. Själv tycker jag beslutet att avveckla värnplikten var fel. De har bara gjort att en allmän känsla att försvara landet nu inte längre finns.

  Det har också gjort att många unga män och kvinnor istället för att utbildas militärt har gått sysslolösa med ett allmänt ointresse som följd. Kanske hälften/hälften yrkes och värnpliktsgörare skulle vara bra. Kortare repetitioner skulle behövas i samklang med den tekniska utvecklingen.

  Ett inträde i NATO skulle också betyda hjälp med upprustningen av vårt försvar. Vi orkar inte med det som läget är nu med stor invandring och allmänt stort behov i skola, vård och omsorg. Inte minst skolan behöver nya resurser.

  Jag skulle rösta "ja" till NATO i en folkomröstning!

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.