Centerpartiet stödjer en förödande signalpolitik

Debatt Artikeln publicerades

Slutreplik i debatt om asylpolitik, tidigare inlägg 2 och 8 maj.

Centerpartiet och Karin Helmersson framhärdar i att de anser det lagförslag vara uselt, som regeringen lagt fram om att ge 9 000 afghaner utan skyddsskäl uppehållstillstånd. Det är uppenbarligen så uselt att Centerpartiet avser att rösta för det.

Sverigedemokraterna anser, till skillnad från Centerpartiet, att det är orimligt att man från statens sida lägger 3 miljarder kronor på 9 000 afghaner som konstaterats sakna skyddsskäl. Detta i ett land som troligen har världens mest rättssäkra och liberala flyktingpolitik och där man får sin sak prövad i flera instanser. Något som i många fall får till följd att vuxna män ska gå i skola tillsammans med tonåringar.

För Centerpartiet och regeringen är det istället de långa handläggningstider som möjligheten att överklaga i flera instanser medför, som avgör om man ska få stanna eller inte. Har man överklagat beslutet så att tiden dragit ut tillräckligt länge, så ska man få stanna, även om man saknar skyddsskäl.

Den signalpolitik som detta beslut orsakar är förödande, då det medför att det lönar sig att strunta i avslag på asylansökan och fortsatt uppehålla sig i landet i förhoppning om en amnesti. Vilken rättvisa finns då gentemot dem som har accepterat ett avslag på sin asylansökan och lämnat landet?

All politik handlar om att prioritera och den enorma kostnad denna lilla grupp som saknar skyddsskäl medför hade kunnat räcka till att hjälpa hundrafalt fler flyktingar i närområdena.

För Sverigedemokraterna kommer kärnan i vår flyktingpolitik alltid vara att vi ska hjälpa så många som möjligt med de resurser som finns att tillgå. Detta står i bjärt kontrast till Centerpartiet. Det är uppenbart att för den som vill ha en stram migrationspolitik på riktigt, finns endast ett trovärdigt alternativ.

Mattias Bäckström Johansson (SD)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.