Annons

Arbetsförmedlingen behöver göras om i grunden

Arbetsförmedlingen
”Arbetsförmedlingen är och har varit ett sorgebarn för regeringar av olika kulörer under en lång tid. De senaste turerna är dock så pass allvarliga att de potentiellt kan skada Sverige när vi nu är på väg in i en lågkonjunktur.”
Publicerad 27 februari 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arbetsförmedlingens vara eller icke vara är en het politisk fråga. Dagens debattörer har sin åsikt helt klar. Dagens AF klarar inte av sina uppgifter och måste göras om, totalt från grunden.
Arbetsförmedlingens vara eller icke vara är en het politisk fråga. Dagens debattörer har sin åsikt helt klar. Dagens AF klarar inte av sina uppgifter och måste göras om, totalt från grunden.Foto: Jessica Gow/TT

Antalet inskrivna arbetslösa i Kalmar län uppgår idag till knappt 9 000 personer. Arbetsförmedlingen (AF) förväntas bistå med stöd och hjälp till arbetslösa. Men myndigheten brister i centrala delar och nuvarande styrning har misslyckats. Det är dags att göra om AF i grunden.

Arbetsförmedlingen är och har varit ett sorgebarn för regeringar av olika kulörer under en lång tid. De senaste turerna är dock så pass allvarliga att de potentiellt kan skada Sverige när vi nu är på väg in i en lågkonjunktur.

Annika Arpfors, regionchef Teknikföretagen
Annika Arpfors, regionchef TeknikföretagenFoto: Teknikföretagen
”Nyligen konstaterade den statliga arbetsmarknadsutredningen att Arbetsförmedlingens mest basala uppgifter inte fungerar.”
”Annika Arpfors, regionchef Teknikföretagen”
Annons

Nyligen konstaterade den statliga arbetsmarknadsutredningen att Arbetsförmedlingens mest basala uppgifter inte fungerar. Utredaren Cecilia Fahlberg menar att det råder omfattande brister. Arbetssökande får inte handlingsplaner i tid, aktivitetsrapporter hanteras inte så som de ska och uppföljningen av aktivt jobbsökande är undermålig.

Och i dagarna rapporterar SVT Nyheter dessutom om ännu ett i raden av IT-fiaskon som väcker frågor om hur verksamheten fungerar. Över 70 000 arbetslösa har blivit utsatta för felaktiga utbetalningar de senaste åren.

Arbetsförmedlingen saknar inte pengar. Arbetsmarknadspolitiken kostar 75 miljarder kronor 2018. Resurserna har ökat kraftigt det senaste decenniet.

Myndighetsledningens mål är alltjämt att AF ska bli en "matchningsspecialist" år 2021. Detta ska ske genom en "förnyelseresa", i vilken AF ska delas upp i tre delar och ytterst konkurrera med andra digitala matchningsplattformar.

Allt detta är oklart tänkt och helt orealistiskt. I dag förmedlas endast 1,5 procent av jobben genom myndighetens personal, enligt en färsk granskning av Sveriges Radio (september -18).

Teknikföretagen har de senaste åren arbetat proaktivt för att se till att politikerna formulerar ett fungerande uppdrag för AF. Uppdraget måste snävas in, bli begripligt och genomförbart. Den nyligen överenskomna fyrpartiöverenskommelsen ligger delvis i linje med våra idéer.

Myndighetsutövning och kontroll måste nu sättas i främsta rummet. En effektivisering kan leda till minskade kostnader i storleksordningen 15–20 miljarder kronor. Det skulle frigöra resurser till angelägna reformer, till exempel sänkning av arbetsgivaravgifterna.

Sveriges ekonomi bromsar nu in. Det brådskar att lägga om kursen för arbetsmarknadspolitiken. Sverige har inte råd med ett dyrt och icke-fungerande arbetsmarknadssystem. Industrin behöver en effektiv kompetensförsörjning. I detta ligger en arbetsförmedling som allra minst klarar sin basala myndighetsutövning.

Annika Arpfors, regionchef Teknikföretagen

Anders Weihe, förhandlingschef Teknikföretagen

Ulf Lindberg, näringspolitisk chef Teknikföretagen

Annons
Annons
Annons
Annons